Kalarepowy sos z koperkiem

Potrzebne składniki:

  • Kalarepa- 1 duża sztuka
  • Koperek- 2 posiekane łyżeczki
  • Masło- 1 łyżka
  • Mleko 2% – 125ml
  • Woda – 300ml
  • Mąka pszenna- 1 łyżka
  • Przyprawy: sól, pieprz

Przygotowanie:

  • Kalarepę obrać, pokroić jak na frytki ( w słupki)
  • Masło rozpuścić w rondelku, wrzucić kalarepę i smażyć przez ok 5 minut
  • Po tym czasie wlać 300ml wody i gotować na małym ogniu do miękkości kalarepy 
  • Kalarepę wyjąć, do wody wlać mleko i zagotować
  • Przygotować „zaklepkę” ( mąkę wsypać do szklanki i rozmieszać z wodą)
  • Wlać do gotującego się wywaru ( gęstość regulować przygotowaną zaklepką)
  • Przyprawić solą, pieprzem, dodać posiekany koper oraz wyłożoną wcześniej kalarepę
  • Wymieszać
  • Sos idealnie komponuje się z ziemniakami i mięsem mielonym/ jajkiem 🙂

Z przepisu otrzymałam 4 porcje sosu

Wartość odżywcza 1 porcji

  • 83kcal
  • 2,2g białka
  • 4,7g tłuszczu
  • 30g węglowodanów