Potrzebne składniki:
Kalarepa- 1 duża sztuka
Koperek- 2 posiekane łyżeczki
Masło- 1 łyżka
Mleko 2% – 125ml
Woda – 300ml
Mąka pszenna- 1 łyżka
Przyprawy: sól, pieprz
Przygotowanie:
Kalarepę obrać, pokroić jak na frytki ( w słupki)
Masło rozpuścić w rondelku, wrzucić kalarepę i smażyć przez ok 5 minut
Po tym czasie wlać 300ml wody i gotować na małym ogniu do miękkości kalarepy
Kalarepę wyjąć, do wody wlać mleko i zagotować
Przygotować „zaklepkę” ( mąkę wsypać do szklanki i rozmieszać z wodą)
Wlać do gotującego się wywaru ( gęstość regulować przygotowaną zaklepką)
Przyprawić solą, pieprzem, dodać posiekany koper oraz wyłożoną wcześniej kalarepę
Wymieszać
Sos idealnie komponuje się z ziemniakami i mięsem mielonym/ jajkiem 🙂
Z przepisu otrzymałam 4 porcje sosu
Wartość odżywcza 1 porcji
83kcal
2,2g białka
4,7g tłuszczu
30g węglowodanów
10 czerwca, 2020 / Autor Paulina Dopierała
https://www.diet-vital.pl/wp-content/uploads/2020/12/kalarepa.jpg
995
1316
Paulina Dopierała
https://www.diet-vital.pl/wp-content/uploads/2021/01/Logo-300x177.png
Paulina Dopierała 2020-06-10 10:30:12 2021-01-23 22:34:20 Kalarepowy sos z koperkiem
Budyniowe racuchy Kotlety mielone z warzywami
Scroll to top