Potrzebne składniki:

  • Mięso mielone z filet drobiowego (może być również mięso mielone z chudej łopatki – 400g
  • Natka pietruszki- 2 łyżki posiekanej
  • Cebula biała – 1/2 sztuki
  • Papryka czerwona- 1/3 sztuki
  • Olej- 6 łyżek
  • Jaja – 1 sztuka
  • Bułka tarta -2 łyżek
  • Przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 2 łyżki majeranku

Przygotowanie:

  • Warzywa bardzo drobno pokroić
  • Mięso mielone wyłożyć na naczynia,dodać pokrojone warzywa,  jajo,  sól, pieprz, paprykę słodką, majeranek oraz bułkę tartą i wszystko dobrze ze sobą połączyć ( jeżeli masa będzie zbyt rzadka- dodać jeszcze bułki tartej)
  • Z masy uformować 6 okrągłych kotletów
  • Na patelnie rozgrzać olej i na bardzo małym ogniu smażyć z obu stron ( pod przykryciem)

Z przepisu otrzymałam 6 mielonych

Wartość odżywcza 1 sztuki ( z mielonego fileta)

  • 172 kcal
  • 16g białka
  • 10g tłuszczu
  • 4,3g węglowodanów

Wartość odżywcza 1 sztuki ( z mielonej wieprzowiny)

  • 282kcal
  • 12,8g białka
  • 23,6g tłuszczu
  • 4,3g węglowodanów
0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *