Potrzebne składniki:
- Skrzydełka- 3 sztuki
- Kapusta kiszona- 400g
- Ziemniaki – 4 średnie sztuki
- Marchew- 2 sztuki
- Cebula- 1 sztuka
- Por – 5cm kawałek pokrojony w plastry
- Masło – 1 łyżka
- Śmietanka 12% – 30ml
- Koperek (posiekany) -2 łyżki
- Przyprawy: sól, pieprz, 2 łyżki majeranku
Przygotowanie:
- Skrzydełka zalać 2,5l wody
- Gotować na małym ogniu przez ok 30 minut z odrobiną soli
- Po tym czasie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchewkę, przyprawy (gotować ok 10 minut)
- Na maśle podsmażyć pokroją cebulę wraz z porem i poszatkowaną kapustą, smażyć ok 5-7minut
- Podsmażone warzywa dodać do wywaru z warzywami, gotować ok 20-30 minut (na małym ogniu)
- Na koniec wyjąć skrzydełka, usunąć skóry i kości, mięso pokroić i wrzucić do zupy
- Dolać śmietankę, ewentualnie przyprawić (wymieszać)
Z przepisu otrzymacie 2,5 litra zupy (porcja 500ml )
Wartość odżywcza 500ml
- 202kcal
- 10,2g białka
- 9g tłuszczu
- 22,6g węglowodanów
/Autor Paulina Dopierała
https://www.diet-vital.pl/wp-content/uploads/2020/12/Kapu.jpg
995
1538
Paulina Dopierała
https://www.diet-vital.pl/wp-content/uploads/2021/01/Logo-300x177.png
Paulina Dopierała2020-06-02 10:04:172021-01-23 22:34:50Kapuśniak gotowany na skrzydełkach
Makaron w sosie śmietanowym ze szparagami i świeżym koperkiem
Budyniowe racuchy
Scroll to top