Kapuśniak gotowany na skrzydełkach

Potrzebne składniki:

  • Skrzydełka- 3 sztuki
  • Kapusta kiszona- 400g
  • Ziemniaki – 4 średnie sztuki
  • Marchew- 2 sztuki
  • Cebula- 1 sztuka
  • Por – 5cm kawałek pokrojony w plastry
  • Masło – 1 łyżka
  • Śmietanka 12% – 30ml
  • Koperek (posiekany) -2 łyżki
  • Przyprawy: sól, pieprz, 2 łyżki majeranku

Przygotowanie:

  • Skrzydełka zalać 2,5l wody
  • Gotować na małym ogniu przez ok 30 minut z odrobiną soli
  • Po tym czasie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchewkę, przyprawy (gotować ok 10 minut)
  • Na maśle podsmażyć pokroją cebulę wraz z porem i poszatkowaną kapustą, smażyć ok 5-7minut
  • Podsmażone warzywa dodać do wywaru z warzywami, gotować ok 20-30 minut (na małym ogniu)
  • Na koniec wyjąć skrzydełka, usunąć skóry i kości, mięso pokroić i wrzucić do zupy
  • Dolać śmietankę, ewentualnie przyprawić (wymieszać)

Z przepisu otrzymacie 2,5 litra zupy (porcja 500ml )

Wartość odżywcza 500ml

  • 202kcal
  • 10,2g białka
  • 9g tłuszczu
  • 22,6g węglowodanów