Pizza na kamieniu
Potrzebne składniki:
- Mąka ( dowolna)- 250g
- Drożdże – 25g
- Cukier- 1 łyżeczka
- Woda- 150ml
- Oliwa z oliwek/ olej- 2 łyżki
- Przecier pomidorowy -150ml
- Czosnek- 1 ząbek
- Szynka drobiowa- 200g
- Papryka czerwona- 1/2 sztuki
- Cebula- 1/2 sztuki
- Kukurydza konserwowa- 4 łyżki
- Pieczarki – 300g
- Ser żółty-150g
- Przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka oregano
Przygotowanie:
- Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać 3 łyżki mąki oraz cukier, dobrze wymieszać – odłożyć na 15 minut ( aż drożdże zaczną pracować)
- W tym czasie piekarki pokroić w pół plastry, włożyć do rondelka, dolać 100ml wody i dusić na małym ogniu ( do momentu odparowania wody)
- Do przecieru dodać odrobinę soli oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
- Do miski wsypać mąkę, dodać odrobinę soli, oregano, oliwę oraz rozczyn i wyrobić ciasto ( ok. 3-4 minut)
- Ciasto odłożyć przykryte ręcznikiem do wyrośnięcia ( na ok 1h)
- Po tym czasie ciasto wyłożyć na kamień do pizzy lub blaszkę wyłożoną papierem i rękoma formować kształt ( nie wałkować)
- Na ciasto wyłożyć przecier pomidorowy, pieczarki, starty ser, oraz dowolnie pokrojone warzywa oraz szynkę
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C – piec przez ok 10-15 minut
Danie dla 4 osób
Z podanej porcji otrzymałam 2 pizze (jak na zdjęciu)
Wartość odżywcza 1 porcji
- 490kcal
- 28,5g białka
- 17g tłuszczu
- 59g węglowodanów
Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!