Pizza na kamieniu

Potrzebne składniki:

  • Mąka ( dowolna)- 250g
  • Drożdże – 25g
  • Cukier- 1 łyżeczka
  • Woda- 150ml
  • Oliwa z oliwek/ olej- 2 łyżki
  • Przecier pomidorowy -150ml
  • Czosnek- 1 ząbek
  • Szynka drobiowa- 200g
  • Papryka czerwona- 1/2 sztuki
  • Cebula- 1/2 sztuki
  • Kukurydza konserwowa- 4 łyżki
  • Pieczarki – 300g
  • Ser żółty-150g
  • Przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka oregano

Przygotowanie:

  • Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać 3 łyżki mąki oraz cukier, dobrze wymieszać – odłożyć na 15 minut ( aż drożdże zaczną pracować)
  • W tym czasie piekarki pokroić w pół plastry, włożyć do rondelka, dolać 100ml wody i dusić na małym ogniu ( do momentu odparowania wody)
  • Do przecieru dodać odrobinę soli oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
  • Do miski wsypać mąkę, dodać odrobinę soli, oregano, oliwę oraz rozczyn i wyrobić ciasto ( ok. 3-4 minut)
  • Ciasto odłożyć przykryte ręcznikiem do wyrośnięcia ( na ok 1h)
  • Po tym czasie ciasto wyłożyć na kamień do pizzy lub blaszkę wyłożoną papierem i rękoma formować kształt ( nie wałkować)
  • Na ciasto wyłożyć przecier pomidorowy, pieczarki, starty ser, oraz dowolnie pokrojone warzywa oraz szynkę
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C – piec przez ok 10-15 minut

Danie dla 4 osób

Z podanej porcji otrzymałam 2  pizze (jak na zdjęciu)

Wartość odżywcza 1 porcji

  • 490kcal
  • 28,5g białka
  • 17g tłuszczu
  • 59g węglowodanów