Potrzebne składniki:
Makaron spaghetti- 150g
Papryka czerwona- 1/2 sztuki
Cebula biała- 1 mała sztuka
Pomidor- 1 duży
Przecier pomidorowy – 250ml
Bazylia świeża- 1 garść
Woda- 3/4 szklanki wody
Olej/ oliwa- 1 łyżka
Czosnek- 1 ząbek
Pietruszka- do ozdoby
Przyprawy: sól, świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Do wysokiego garnka wlać olej
Cebulę oraz paprykę pokroić w drobną kostkę, wrzucić na rozgrzany olej i smażyć ok 3 minut
Po tym czasie dodać pokrojonego w kostkę pomidora, garść bazylii oraz drobno pokrojony czosnek i smażyć kolejne 3 minuty
Do warzyw dolać wody oraz przecier i przyprawić, zagotować
Makaron przełamać ( na pół) i dodać do sosu, wymieszać i gotować na małym ogniu ok 5-8 minut
Po tym czasie przykryć danie pokrywką i odłożyć na kilka minut
Danie posypać, posiekaną natką pietruszki
Propozycja podania:
Żółty ser/ parmezan
Danie dla 2 osób
Wartość odżywcza 1 porcji
402kcal
12,9g białka
7g tłuszczu
75g węglowodanów
28 sierpnia, 2019 / Autor Paulina Dopierała
https://www.diet-vital.pl/wp-content/uploads/2020/12/20190828_121233.jpg
1850
1920
Paulina Dopierała
https://www.diet-vital.pl/wp-content/uploads/2021/01/Logo-300x177.png
Paulina Dopierała 2019-08-28 10:29:05 2021-01-24 14:08:23 Spaghetti Napoli z jednego gara
Sałatka Grecka Pizza na kamieniu
Scroll to top