Potrzebne składniki:

  • Makaron spaghetti- 150g
  • Papryka czerwona- 1/2 sztuki
  • Cebula biała- 1 mała sztuka
  • Pomidor- 1 duży
  • Przecier pomidorowy – 250ml
  • Bazylia świeża- 1 garść
  • Woda- 3/4 szklanki wody
  • Olej/ oliwa- 1 łyżka
  • Czosnek- 1 ząbek
  • Pietruszka- do ozdoby
  • Przyprawy: sól, świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

  • Do wysokiego garnka wlać olej
  • Cebulę oraz paprykę pokroić w drobną kostkę, wrzucić na rozgrzany olej i smażyć ok 3 minut
  • Po tym czasie dodać pokrojonego w kostkę pomidora, garść bazylii oraz drobno pokrojony czosnek i smażyć kolejne 3 minuty
  • Do warzyw dolać wody oraz przecier i przyprawić, zagotować
  • Makaron przełamać ( na pół) i dodać do sosu, wymieszać i gotować na małym ogniu ok 5-8 minut
  • Po tym czasie przykryć danie pokrywką i odłożyć na kilka minut
  • Danie posypać, posiekaną natką pietruszki

Propozycja podania:

Żółty ser/ parmezan

Danie dla 2 osób

Wartość odżywcza 1 porcji

  • 402kcal
  • 12,9g białka
  • 7g tłuszczu
  • 75g węglowodanów
0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *