Pomidorowa zapiekanka z burratą

Potrzebne składniki:

  • Makaron (kokardki/ rurki) – 150g
  • Oliwa z oliwek- 1 łyżka
  • Czosnek- 1 ząbek
  • Cebula- 1 sztuka
  • Papryka – 1/2 sztuki
  • Przecier pomidorowy – 300ml
  • Natka pietruszki – 2 łyżki posiekane
  • Burrata- 1 sztuka
  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka, czosnek, bazylia

Przygotowanie:

  • Cebulę, czosnek oraz paprykę pokroić w kostkę
  • Warzywa włożyć do rondelka i podsmażyć na oliwie, następnie zalać przecierem pomidorowym
  • Całość przyprawić, gotować ok 10 minut
  • Sos pomidorowy zmiksować na gładką masę, dodać posiekaną pietruszkę, wymieszać
  • Makaron wsypać do naczynia żaroodpornego, zalać sosem (przykryć)
  • Wstawić do airfyer lub rozgrzanego piekarnika na 20minut (200 stopni)
  • W połowie pieczenia dołożyć burratę

Przepis na 2 porcje

Wartość odżywcza jednej porcji:

  • Wartość energetyczna-590kcal
  • Białko- 29,5g
  • Tłuszcz- 26g
  • Węglowodany- 69g