Pomidorowa zapiekanka z burratą
Potrzebne składniki:
- Makaron (kokardki/ rurki) – 150g
- Oliwa z oliwek- 1 łyżka
- Czosnek- 1 ząbek
- Cebula- 1 sztuka
- Papryka – 1/2 sztuki
- Przecier pomidorowy – 300ml
- Natka pietruszki – 2 łyżki posiekane
- Burrata- 1 sztuka
- Przyprawy: sól, pieprz, papryka, czosnek, bazylia
Przygotowanie:
- Cebulę, czosnek oraz paprykę pokroić w kostkę
- Warzywa włożyć do rondelka i podsmażyć na oliwie, następnie zalać przecierem pomidorowym
- Całość przyprawić, gotować ok 10 minut
- Sos pomidorowy zmiksować na gładką masę, dodać posiekaną pietruszkę, wymieszać
- Makaron wsypać do naczynia żaroodpornego, zalać sosem (przykryć)
- Wstawić do airfyer lub rozgrzanego piekarnika na 20minut (200 stopni)
- W połowie pieczenia dołożyć burratę
Przepis na 2 porcje
Wartość odżywcza jednej porcji:
- Wartość energetyczna-590kcal
- Białko- 29,5g
- Tłuszcz- 26g
- Węglowodany- 69g