Brokułowy makaron z parmezanem

Potrzebne składniki:

  • Makaron spaghetti- 400g
  • Brokuł- 450g ( mrożony lub świeży)
  • Oliwa z oliwek- 2 łyżki
  • Czosnek- 2 ząbki
  • Cebula- 1/2 sztuki
  • Śmietanka 12% – 150ml
  • Parmezan (tarty) – 4 łyżki
  • Przyprawy: sól, pieprz, chili, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

  • Makaron ugotować al dente
  • Brokuł ugotować do miękkości w osolonej wodzie
  • Na patelnię wlać oliwę, rozgrzać
  • Wrzucić pokrojony w cienkie plasterki czosnek oraz cebulę pokrojoną w kostkę (całość delikatnie podsmażyć)
  • Brokuła przecedzić, przełożyć do rondelka
  • Do brokuła dodać cebulę z czosnkiem, śmietankę oraz przyprawy
  • Całość zmiksować na gładką masę
  • Ugotowany makaron połączyć z brokułową masą
  • Przed podaniem, każdą porcję posypać startym parmezanem

Przepis na 4 porcje

Wartość odżywcza jednej porcji:

  • Wartość energetyczna-521kcal
  • Białko- 19g
  • Tłuszcz- 13g
  • Węglowodany- 77g