Brokułowy makaron z parmezanem
Potrzebne składniki:
- Makaron spaghetti- 400g
- Brokuł- 450g ( mrożony lub świeży)
- Oliwa z oliwek- 2 łyżki
- Czosnek- 2 ząbki
- Cebula- 1/2 sztuki
- Śmietanka 12% – 150ml
- Parmezan (tarty) – 4 łyżki
- Przyprawy: sól, pieprz, chili, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
- Makaron ugotować al dente
- Brokuł ugotować do miękkości w osolonej wodzie
- Na patelnię wlać oliwę, rozgrzać
- Wrzucić pokrojony w cienkie plasterki czosnek oraz cebulę pokrojoną w kostkę (całość delikatnie podsmażyć)
- Brokuła przecedzić, przełożyć do rondelka
- Do brokuła dodać cebulę z czosnkiem, śmietankę oraz przyprawy
- Całość zmiksować na gładką masę
- Ugotowany makaron połączyć z brokułową masą
- Przed podaniem, każdą porcję posypać startym parmezanem
Przepis na 4 porcje
Wartość odżywcza jednej porcji:
- Wartość energetyczna-521kcal
- Białko- 19g
- Tłuszcz- 13g
- Węglowodany- 77g