Łosoś w szpinaku

Potrzebne składniki:

  • Łosoś (filet, bez skóry) – 400g
  • Oliwa z oliwek- 2 łyżki
  • Przyprawy: sól, pieprz
  • SZPINAK:
  • Masło- 1 łyżka
  • Szpinak mrożony (użyłam siekanego, jednak polecam całe liście) – 1 opakowanie ok. 450g
  • Śmietanka 18%- 40ml
  • Czosnek- 2 ząbki (starte)
  • Przyprawy: gałka muszkatołowa- 1/2 łyżeczki, sól, pieprz

Przygotowanie:

  • Łososia podzielić na mniejsze kawałki, natrzeć solą, świeżo mielonym pieprzem oraz odrobiną słodkiej papryki (odstawić na 1h do lodówki).
  • Na patelnię wlać oliwę, rozgrzać.
  • Łososia smażyć z dwóch stron (na małym ogniu).
  • W tym samym czasie przygotować szpinak.
  • Masło rozpuścić na patelni, dodać zamrożony szpinak.
  • Szpinak podgrzewać na małym ogniu do całkowitego rozmrożenia.
  • Po tym czasie dodać przyprawy, czosnek oraz śmietankę, wymieszać.
  • Szpinak wyłożyć na usmażonego łososia.
  • Całość dusić razem ok. 10- 15 minut.

Przepis na 4 porcje

Wartość odżywcza jednej porcji:

  • Wartość energetyczna-309kcal
  • Białko- 23g
  • Tłuszcz- 23g
  • Węglowodany- 4,5g