Rozgrzewająca TAJSKA zupa z krewetkami i pastą curry

Potrzebne składniki:

  • Krewetki tygrysie – 250g
  • Makaron UDON- 150g
  • Por, zielona część- 1/3 sztuki (pokrojona w paski)
  • Cebula- 1/2 sztuki (pokrojona w piórka)
  • Papryka czerwona- 1/2 sztuki (pokrojona w paski)
  • Pieczarki -10sztuk (pokrojonych w pół księżyce)
  • Mleczko kokosowe – 100ml
  • Czosnek- 2 ząbki (przeciśnięty przez praskę)
  • Czerwona pasta curry- 1 łyżka
  • Natka pietruszki – 2 łyżki posiekanej
  • Woda- 1 litr
  • Sok z cytryny – 5 łyżek
  • Masło- 1 łyżka
  • PRZYPRAWY:
  • sól, pieprz, 1 łyżka imbiru, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka ostrej papryki

Przygotowanie:

  • Makaron ugotować według przepisu podanego na opakowaniu.
  • Na patelni rozpuścić masło, włożyć zamrożone krewetki i na delikatnym ogniu smażyć przez ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając.
  • Po tym czasie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną natkę, smażyć kolejne 10 minut.
  • Krewetki przełożyć do wysokiego garnka, dodać warzywa, curry (chwileczkę podsmażać).
  • Do całości wlać 1litr wody lub bulionu oraz pozostałe przyprawy, gotować ok 20 minut .
  • Po tym czasie dodać mleczko kokosowe oraz sok z cytryny dobrze wymieszać i ok. 5 minut trzymać na małym ogniu.
  • Na koniec dodać ugotowany makaron a całość posypać posiekaną pietruszką.

Z przepisu otrzymałam 4 porcje

Wartość odżywcza 1 porcji

  • 312,5kcal
  • 19,6g białka
  • 9g tłuszczu
  • 37,5g węglowodanów