Potrzebne składniki:
- Krewetki tygrysie – 250g
- Makaron UDON- 150g
- Por, zielona część- 1/3 sztuki (pokrojona w paski)
- Cebula- 1/2 sztuki (pokrojona w piórka)
- Papryka czerwona- 1/2 sztuki (pokrojona w paski)
- Pieczarki -10sztuk (pokrojonych w pół księżyce)
- Mleczko kokosowe – 100ml
- Czosnek- 2 ząbki (przeciśnięty przez praskę)
- Czerwona pasta curry- 1 łyżka
- Natka pietruszki – 2 łyżki posiekanej
- Woda- 1 litr
- Sok z cytryny – 5 łyżek
- Masło- 1 łyżka
- PRZYPRAWY:
- sól, pieprz, 1 łyżka imbiru, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka ostrej papryki
Przygotowanie:
- Makaron ugotować według przepisu podanego na opakowaniu.
- Na patelni rozpuścić masło, włożyć zamrożone krewetki i na delikatnym ogniu smażyć przez ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając.
- Po tym czasie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną natkę, smażyć kolejne 10 minut.
- Krewetki przełożyć do wysokiego garnka, dodać warzywa, curry (chwileczkę podsmażać).
- Do całości wlać 1litr wody lub bulionu oraz pozostałe przyprawy, gotować ok 20 minut .
- Po tym czasie dodać mleczko kokosowe oraz sok z cytryny dobrze wymieszać i ok. 5 minut trzymać na małym ogniu.
- Na koniec dodać ugotowany makaron a całość posypać posiekaną pietruszką.
Z przepisu otrzymałam 4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji
- 312,5kcal
- 19,6g białka
- 9g tłuszczu
- 37,5g węglowodanów
/Autor Paulina Dopierała
https://www.diet-vital.pl/wp-content/uploads/2024/09/458753607_1538319603477447_7202360094008598830_n.jpg
2048
1536
Paulina Dopierała
https://www.diet-vital.pl/wp-content/uploads/2021/01/Logo-300x177.png
Paulina Dopierała2024-09-13 20:43:362024-09-13 20:43:36Rozgrzewająca TAJSKA zupa z krewetkami i pastą curry
Penne z pomidorami i płatkami parmezanuGrzybowe risotto z parmezanem
Scroll to top