Pistacjowy SKYRNIK

Potrzebne składniki:

  • Jaja- 2 sztuki
  • Skyr – 2 opakowania
  • Budyń (bez cukru) śmietankowy lub waniliowy – 1 opakowanie
  • Ksylitol- 2 łyżki
  • Pasta pistacjowa/ pistacjowo- migdałowa – 3 łyżki
  • Maliny – garść
  • Pistacje- garść

Przygotowanie:

  • Białka ubić na sztywno z łyżką słodzidła
  • Pozostałe składniki (z wyjątkiem malin, pistacji oraz ubitego białka), wyłożyć do naczynia, wymieszać do połączenia się składników
  • Pod koniec dodać ubite białka i delikatnie wmieszać w masę
  • Masę przelać do kokilek ( u mnie było ich 5:)) lub do jednego naczynia żaroodpornego, na wierzchu ułożyć maliny a całość posypać posiekanymi pistacjami
  • Skyrniki umieścić w piekarniku nagrzanym do 170 stopni ( termoobieg) i piec ok 20-30 minut

Wartość odżywcza całegooo skyrnika

  • 980kcal
  • 70g białka
  • 53g tłuszczu
  • 66g węglowodanów