Potrzebne składniki:
CIASTO:
Mąka pszenna- 500g
Jaja- 2 sztuki
Cukier/ Słodzik -80g
Mleko -250ml
Masło- 80g (rozpuszczonego)
Szczypta soli
Borówka – 1 szklanka
Morele- kilka sztuk
ROZCZYN:
Drożdże 50g + 2 łyżki mąki + 2 łyżki cukru+ 50ml ciepłego mleka
KRUSZONKA:
Mąka pszenna- 150g
Cukier- 100g
Masło -100g
Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać cukier oraz mąkę, wymieszać i odstawić na 20-30 minut, aż drożdże zaczną „pracować”
Do naczynia wsypać mąkę (szczyptę soli),cukier, jaja, mleko, masło i rozczyn
Dokładnie połączyć składniki (hakiem lub ręcznie), po czym odstawić na 1h ( przykryć suchym ręcznikiem)
Po tym czasie z ciasta uformować 12 płaskich placków , w każdym robiąc wgłębienie np. dnem szklanki
Ułożyć na papierze do pieczenia i odstawić jeszcze na 20 minut
Składniki na kruszonkę dokładnie połączyć
Po tym czasie, nałożyć pokrojone owoce a całość posypać kruszonką
Wstawić do piekarnika ( 180 stopni) ok. 20-25minut
Z porcji otrzymałam 12 sztuk
Wartość odżywcza 1 drożdżówki
414kcal
8,2g białka
14,4g tłuszczu
63,5g węglowodanów
Wartość odżywcza 1 drożdżówki (bez kruszonki)
270kcal
6,7g białka
7,3g tłuszczu
45,2g węglowodanów
30 czerwca, 2024 / Autor Paulina Dopierała
https://www.diet-vital.pl/wp-content/uploads/2024/06/Projekt-bez-nazwy.png
1449
1333
Paulina Dopierała
https://www.diet-vital.pl/wp-content/uploads/2021/01/Logo-300x177.png
Paulina Dopierała 2024-06-30 16:12:16 2024-06-30 16:12:23 Drożdżówki z morelami,borówką i kruszonką
Tortilla z czosnkowymi krewetkami Jajko w koszulce z guacamole na pieczywie pełnoziarnistym
Scroll to top