Meksykańskie naleśniki zapiekane z żółtym serem
Potrzebne składniki:
- CIASTO NALEŚNIKOWE
- Mąka pszenna-250g
- Woda- 350ml
- Mleko 2%- 350ml (1,5-2,0%)
- Olej- 1 łyżka
- Jaja- 1 sztuka
- Szczypta soli
- NADZIENIE
- Filet drobiowy – 200g
- Cebula- 1/2 sztuki
- Kukurydza – 6 łyżek
- Papryka czerwona- 1/2 sztuki
- Czosnek- 1 ząbek
- Pomidory bez skóry – 1 puszka
- Oliwa- 1 łyżka
- Szpinak- 1 garść surowego
- PRZYPRAWY: sól, pieprz, przyprawa meksykańska
- Ser żółty- 200g
Przygotowanie:
- Składniki na ciasto dobrze połączyć, najlepiej mikserem. Ciasto musi być gładkie, o konsystencji gęstej śmietany. Małą chochlą wylewać ciasto na rozgrzaną patelnie ( ogień nie może być duży, naleśniki mogą się wtedy łatwo przypalić) uwaga: pierwszy zazwyczaj nie wychodzi ;p, z podanej porcji otrzymałam 6 naleśników,
- Filet pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oliwie,
- Do mięsa dodać pokrojoną w piórka cebulę, paprykę w kostkę oraz przeciśniętą przez praskę czosnek,
- Całość zalać pomidorami, dusić do odparowania większej ilości wody (sos musi być w miarę gęsty),
- Pod koniec gotowania dodać kukurydzę, szpinak oraz przyprawy,
- Na połowę naleśnika wyłożyć nadzienie oraz ser, zawinąć w rulon,
- Naleśniki włożyć do naczynia żaroodpornego, posypać serem oraz opcjonalnie posiekaną pietruszką, zapiec (ok. 10-15 minut, 180 stopni C).
Z przepisu otrzymałam 6 nadzianych naleśniorów:
Wartość odżywcza 1 porcji
- 416kcal
- 24,5g białka
- 16,6g tłuszczu
- 47g węglowodanów