,

Domowy pasztet drobiowy

Potrzebne składniki:

  • Kurczak- 1 cała sztuka
  • Wątróbka drobiowa- 250g
  • Cebula (duża)- 1/2 sztuki
  • Marchewka- 2 średnie sztuki
  • Seler- 1/2 dużej sztuki
  • Pietruszka- 1 duża sztuka
  • Por – 1/3 sztuki
  • Bułka kajzerka- 1 sztuka
  • Jaja- 3 sztuki
  • Masło dobre- 80g
  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona słodka i ostra, lubczyk/ majeranek, szczypta gałki muszkatołowej, 2liście laurowe, 3 ziela angielskiego, 3 ziarna czarnego pieprzu

Przygotowanie:

  • Kurczaka włożyć do wysokiego garnka, dodać obrane warzywa ( można przekroić), ziele angielskie, pieprz czarny, liść laurowy,
  • Całość zalać wodą ( do całkowitego „przykrycia” kurczaka), gotować na wolnym ogniu ok 2h (w tym czasie z wątróbek usunąć tłuszcz),
  • Po tym czasie kurczaka wyciągnąć, ostudzić i całego obrać z mięsa (skórę wyrzucić),
  • Połowę rosołu można śmiało odlać i przygotować z niego ulubioną zupę (lub zamrozić), w pozostałym ugotować wątróbkę,
  • Wątróbkę gotować przez 20 minut, po tym czasie wystudzić ( łącznie z warzywami) a do rosołu wrzucić kajzerkę do namoczenia,
  • Wystudzone mięso przepuścić przez maszynkę do mielenia (warzywa i bułkę również),  dodać rozpuszczone masło i pozostałe przyprawy,
  • Mięso dobrze wyrobić, pod koniec wyrabiania wbić 3 jajka i dalej wyrabiać,
  • Masę mięsną wyłożyć do naczynia (najlepiej do aluminiowych, jednorazowych keksówek),
  • Piec przez 90 minut (180stopni, pieczenie góra/dół),
  • Pasztet po wystudzeniu można przechowywać przez tydzień w lodówce lub zamrozić.