Potrzebne składniki:
- Kurczak- 1 cała sztuka
- Wątróbka drobiowa- 250g
- Cebula (duża)- 1/2 sztuki
- Marchewka- 2 średnie sztuki
- Seler- 1/2 dużej sztuki
- Pietruszka- 1 duża sztuka
- Por – 1/3 sztuki
- Bułka kajzerka- 1 sztuka
- Jaja- 3 sztuki
- Masło dobre- 80g
- Przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona słodka i ostra, lubczyk/ majeranek, szczypta gałki muszkatołowej, 2liście laurowe, 3 ziela angielskiego, 3 ziarna czarnego pieprzu
Przygotowanie:
- Kurczaka włożyć do wysokiego garnka, dodać obrane warzywa ( można przekroić), ziele angielskie, pieprz czarny, liść laurowy,
- Całość zalać wodą ( do całkowitego „przykrycia” kurczaka), gotować na wolnym ogniu ok 2h (w tym czasie z wątróbek usunąć tłuszcz),
- Po tym czasie kurczaka wyciągnąć, ostudzić i całego obrać z mięsa (skórę wyrzucić),
- Połowę rosołu można śmiało odlać i przygotować z niego ulubioną zupę (lub zamrozić), w pozostałym ugotować wątróbkę,
- Wątróbkę gotować przez 20 minut, po tym czasie wystudzić ( łącznie z warzywami) a do rosołu wrzucić kajzerkę do namoczenia,
- Wystudzone mięso przepuścić przez maszynkę do mielenia (warzywa i bułkę również), dodać rozpuszczone masło i pozostałe przyprawy,
- Mięso dobrze wyrobić, pod koniec wyrabiania wbić 3 jajka i dalej wyrabiać,
- Masę mięsną wyłożyć do naczynia (najlepiej do aluminiowych, jednorazowych keksówek),
- Piec przez 90 minut (180stopni, pieczenie góra/dół),
- Pasztet po wystudzeniu można przechowywać przez tydzień w lodówce lub zamrozić.
/Autor Paulina Dopierała
https://www.diet-vital.pl/wp-content/uploads/2023/04/338515834_1413787872690059_2723984033141324221_n.jpg
1536
2048
Paulina Dopierała
https://www.diet-vital.pl/wp-content/uploads/2021/01/Logo-300x177.png
Paulina Dopierała2023-04-06 16:58:212023-04-06 17:33:42Domowy pasztet drobiowy
Zapiekanka z kurczakiem, warzywami i parmezanem
Meksykańskie naleśniki zapiekane z żółtym serem
Scroll to top