Potrzebne składniki:

  • Grzyby mrożone- 350g
  • Cebula (duża)- 1 sztuka
  • Marchewka (średnia) – 1 sztuka
  • Masło- 2 łyżki
  • Pietruszka zielona (natka) – garść posiekanej
  • Ziemniaki- 6 sztuk
  • Śmietana 18% – 6 łyżek
  • Bulion (warzywny lub mięsny)- 2,5l (może być również woda)
  • Sól, pieprz- według uznania

Przygotowanie:

  • Cebulę pokroić w kostkę,
  • Masło wyłożyć na patelni, dodać cebulę, mrożone grzyby oraz startą na grubych oczkach marchewkę,
  • Całość smażyć ok 10minut,
  • Po tym czasie przełożyć do garnka, zalać bulionem i gotować ok. 20 minut (na małym ogniu),
  • Zupę zabielić śmietaną ( warto wcześniej zahartować gorącym bulionem), dodać posiekaną pietruchę,
  • Ziemniaki ugotować osobno i udusić na puree,
  • Zupę serwować z 2 kulkami ( formowanymi kulką do lodów) lub łyżkami puree.

Z przepisu otrzymałam 3 litry zupy

Wartość odżywcza 500ml (wraz z ziemniakami)

  • 216kcal
  • 6,5g białka
  • 10,8g tłuszczu
  • 23,8g węglowodanów