Zupa grzybowa z puree ziemniaczanym
Potrzebne składniki:
- Grzyby mrożone- 350g
- Cebula (duża)- 1 sztuka
- Marchewka (średnia) – 1 sztuka
- Masło- 2 łyżki
- Pietruszka zielona (natka) – garść posiekanej
- Ziemniaki- 6 sztuk
- Śmietana 18% – 6 łyżek
- Bulion (warzywny lub mięsny)- 2,5l (może być również woda)
- Sól, pieprz- według uznania
Przygotowanie:
- Cebulę pokroić w kostkę,
- Masło wyłożyć na patelni, dodać cebulę, mrożone grzyby oraz startą na grubych oczkach marchewkę,
- Całość smażyć ok 10minut,
- Po tym czasie przełożyć do garnka, zalać bulionem i gotować ok. 20 minut (na małym ogniu),
- Zupę zabielić śmietaną ( warto wcześniej zahartować gorącym bulionem), dodać posiekaną pietruchę,
- Ziemniaki ugotować osobno i udusić na puree,
- Zupę serwować z 2 kulkami ( formowanymi kulką do lodów) lub łyżkami puree.
Z przepisu otrzymałam 3 litry zupy
Wartość odżywcza 500ml (wraz z ziemniakami)
- 216kcal
- 6,5g białka
- 10,8g tłuszczu
- 23,8g węglowodanów