Tortilla z warzywnym nadzieniem

Potrzebne składniki:

  • Placek do tortilli – 1 sztuka
  • Cebula czerwona – 1/2 średniej sztuki (pokrojonej w piórka)
  • Czosnek- 1 ząbek przeciśnięty przez praskę
  • Olej/ Oliwa- 0,5 łyżki
  • Papryka czerwona- 1/2 sztuka (pokrojonej w paski)
  • Pieczarki – 4 sztuki ( pokrojone w kostkę)
  • Pomidory koktajlowe (lub zwykłe) – 8 sztuk ( przecięte na pół)
  • Woda- 80ml
  • Pietruszka, natka- 3 łyżki posiekanej
  • Ser żółty – 2 łyżki startego na grubych oczkach
  • PRZYPRAWY: sól, pieprz, 2 łyżeczki papryki słodkiej, łyżeczka dowolnych ziół

Przygotowanie:

  • Cebulę oraz pieczarki smażyć ok 5 minut
  • Po tym czasie dodać pozostałe warzywa ( poza natką pietruszki)
  • Całość dusić ok 20 minut z odrobiną wody oraz przyprawami
  • Do całości można dodać odrobinę przecieru, żeby podkreślić pomidorowy akcent
  • Farsz wyłożyć na placek tortilli, posypać natką pietruszki oraz serem i zawinąć
  • Tortillę podsmażyć na suchej patelni lub w elektrycznym grillu

Przepis 1 porcję

Wartość odżywcza:

  • Wartość energetyczna-414kcal
  • Białko- 18g
  • Tłuszcz- 16g
  • Węglowodany- 49g

Aby zmniejszyć kaloryczność tego dania – można zrezygnować z dodatku sera 🙂 dzięki temu zaoszczędzimy aż 100kcal !