Tortilla z warzywnym nadzieniem
Potrzebne składniki:
- Placek do tortilli – 1 sztuka
- Cebula czerwona – 1/2 średniej sztuki (pokrojonej w piórka)
- Czosnek- 1 ząbek przeciśnięty przez praskę
- Olej/ Oliwa- 0,5 łyżki
- Papryka czerwona- 1/2 sztuka (pokrojonej w paski)
- Pieczarki – 4 sztuki ( pokrojone w kostkę)
- Pomidory koktajlowe (lub zwykłe) – 8 sztuk ( przecięte na pół)
- Woda- 80ml
- Pietruszka, natka- 3 łyżki posiekanej
- Ser żółty – 2 łyżki startego na grubych oczkach
- PRZYPRAWY: sól, pieprz, 2 łyżeczki papryki słodkiej, łyżeczka dowolnych ziół
Przygotowanie:
- Cebulę oraz pieczarki smażyć ok 5 minut
- Po tym czasie dodać pozostałe warzywa ( poza natką pietruszki)
- Całość dusić ok 20 minut z odrobiną wody oraz przyprawami
- Do całości można dodać odrobinę przecieru, żeby podkreślić pomidorowy akcent
- Farsz wyłożyć na placek tortilli, posypać natką pietruszki oraz serem i zawinąć
- Tortillę podsmażyć na suchej patelni lub w elektrycznym grillu
Przepis 1 porcję
Wartość odżywcza:
- Wartość energetyczna-414kcal
- Białko- 18g
- Tłuszcz- 16g
- Węglowodany- 49g
Aby zmniejszyć kaloryczność tego dania – można zrezygnować z dodatku sera 🙂 dzięki temu zaoszczędzimy aż 100kcal !