Jagodzianki
Potrzebne składniki:
- ROZCZYN:
- Drożdże instant- 14g
- Ciepłe mleko -1 szklanka
- Cukier -3 łyżki
- Mąka pszenna- 4 płaskie łyżki
- CIASTO:
- Mąka pszenna- 450g
- Żółtka -3 sztuki
- Olej – 4 łyżki
- NADZIENIE:
- Jagody 2 szklanki lub więcej
- OPCJONALNIE
- Cukier puder
Przygotowanie:
- Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku (uwaga! mleko nie może być gorące) dodać cukier oraz mąkę, wymieszać i odstawić na 20-30 minut, aż drożdże zaczną „pracować”
- Składniki na ciasto wsypać/ wlać do wysokiego naczynia ( lub misy robota), dodać rozczyn
- Dokładnie wyrobić ciasto (hakiem lub ręcznie), po czym ostawić na 1h ( przykryć suchym ręcznikiem). Ciasto należy wyrabiać ok 10-15 minut, dzięki temu nabierze ono puszystości
- Po tym czasie z ciasta uformować 9 kulek i ponownie odstawić na 5-10 minut ( muszą chwilę odpocząć ;))
- Kulki spłaszczyć i w każdą nałożyć jagody po czym brzegi ciasta dobrze ze sobą złączyć ( trochę na zasadzie pierogów 🙂 lekko wydłużając kształt
- Jagodzianki pieczemy w 170stopniach C ( rozpoczynając od rozgrzanego piekarnika) przez ok 20-25 minut
- Wystudzone jagodzianki polać lukrem lub posypać cukrem pudrem 🙂
Z porcji otrzymamy 9 jagodzianek
Wartość odżywcza 1 jagodzianki (bez cukru pudru)
- 299kcal
- 8,2g białka
- 7,4g tłuszczu
- 50,2g węglowodanów