Chłodnik Litewski
Potrzebne składniki:
- Pęczek botwinki – ok. 250g
- Ogórek gruntowy- 3 sztuki (pokroić w drobną kostkę)
- Rzodkiewka- 4 duże sztuki (pokroić w drobną kostkę)
- Cebula czerwona- 1/2 sztuki ( pokroić w drobną kostkę)
- Koperek- 2 łyżki posiekanego
- Pietruszka- 1 łyża posiekanej
- Szczypiorek- 3 łyżki
- Skyr- 1/2 sztuki
- Maślanka- 500ml (1,5%)
- Przyprawy: sól, pieprz, cukier.
Przygotowanie:
- Botwinę obrać, pokroić w kostkę wraz z połową liści, następnie (całość) przełożyć do rondelka
- Wlać 2 szklanki wody, gotować ok 10 minut ( na małym ogniu), wystudzić
- Pokrojone ogórki z rzodkiewką połączyć z łyżeczką soli i odłożyć na 10 minut
- Po tym czasie (oraz po wystudzeni botwinki) wszystkie składniki z przepisu przełożyć do garnka, doprawić według uznania
- Chłodnik znacznie lepiej smakuje na drugi dzień 🙂
Wartość odżywcza całości:
- Wartość energetyczna-451kcal
- Białko- 38g
- Tłuszcz- 9g
- Węglowodany- 62g