Potrzebne składniki:

  • Pęczek botwinki  – ok. 250g
  • Ogórek gruntowy- 3 sztuki (pokroić w drobną kostkę)
  • Rzodkiewka- 4 duże sztuki (pokroić w drobną kostkę)
  • Cebula czerwona- 1/2 sztuki ( pokroić w drobną kostkę)
  • Koperek- 2 łyżki posiekanego
  • Pietruszka- 1 łyża posiekanej
  • Szczypiorek- 3 łyżki
  • Skyr- 1/2 sztuki
  • Maślanka- 500ml (1,5%)
  • Przyprawy: sól, pieprz, cukier.

Przygotowanie:

  • Botwinę obrać, pokroić w kostkę wraz z połową liści, następnie (całość) przełożyć do rondelka
  • Wlać 2 szklanki wody, gotować ok 10 minut ( na małym ogniu), wystudzić
  • Pokrojone ogórki z rzodkiewką połączyć z łyżeczką soli i odłożyć na 10 minut
  • Po tym czasie (oraz po wystudzeni botwinki) wszystkie składniki z przepisu przełożyć do garnka, doprawić według uznania
  • Chłodnik znacznie lepiej smakuje na drugi dzień 🙂

 

Wartość odżywcza całości:

  • Wartość energetyczna-451kcal
  • Białko- 38g
  • Tłuszcz- 9g
  • Węglowodany- 62g
0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.