Ciasto na pizzę
Potrzebne składniki:
- Mąka pszenna ( typ. 500 lub 00) – 500g
- Oliwa z oliwek ( lub inny olej)- 3 łyżki
- Ciepła woda- 300ml
- Drożdże instant – 7g
- Sól- 1 łyżka
Przygotowanie:
- W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże. Używając drożdży instant nie przygotowujemy rozczynu.
- Mąkę przesiać do naczynia, dodać oliwy oraz soli, a następnie drożdże rozpuszczone w wodzie.
- Ciasto wyrabiać ok 7-10 minut (ręcznie bądź przy pomocy robota-hak).
- Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
- Z podanej porcji otrzymamy 2 pizze (na cienkim cieście), ciasta nie wałkujemy lecz rozciągamy palcami – dzięki temu zachowamy strukturę ciasta i po upieczeniu będzie ładnie wyrośnięte.
Wartość odżywcza 1 pizzy (bez dodatków)
- 993kcal
- 25g białka
- 17 g tłuszczu
- 185 g węglowodanów