Pełnoziarniste bułki ze słonecznikiem i siemieniem lnianym

Potrzebne składniki:

  • Mąka pełnoziarnista – 2,5 szklanki
  • Ciepła woda – 1 szklanka
  • Suszone drożdże- 7g
  • Ulubione mieszanka ziół – 3 płaskie łyżki
  • Sól- 1 płaska łyżeczka
  • Cukier- 1 płaska łyżeczka
  • Oliwa z oliwek- 2,5 łyżki 
  • Siemię lniane- 2 łyżki
  • Słonecznik- 2 łyżki

Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki (poza nasionami) wyrobić  na gładką masę i odłożyć na ok. 90minut (w ciepłe miejsce)
  • Po tym czasie uformować 8 kulek, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem
  • Każdą bułkę posypać siemieniem oraz słonecznikiem i odstawić na 20 minut
  • Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec przez 20 minut.

Wartość odżywcza 1 bułki

  • 221kcal
  • 5,8g białka
  • 6,1g tłuszczu
  • 37g węglowodanów