Ryżowa zapiekanka z kurczakiem i warzywami
Potrzebne składniki:
- Filet drobiowy – 300g
- Ryż- 200g
- Czosnek- 2 ząbki drobno pokrojone
- Cebula- 1/2 dużej sztuki
- Olej/ Oliwa- 1 łyżka
- Papryka czerwona- 1 sztuka
- Papryka zielona- 1 sztuka
- Kukurydza (z puszki)- 6 łyżek
- Woda- 500ml
- Przecier pomidorowy – 700ml
- Mozzarella (tarta) – 60g
- PRZYPRAWY: sól, pieprz, 2 łyżeczki papryki słodkiej, 2 łyżeczki bazylii, 1 łyżeczka papryki ostrej
Przygotowanie:
- Fileta opłukać, osuszyć pokroić w drobną kostkę
- Na rozgrzany oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek, następnie dodać kurczaka oraz przyprawy
- Smażyć do całkowitego ścięcia się mięsa
- Następnie dodać pokrojone w kostkę papryki oraz odcedzoną kukurydzę
- Dodać ryż oraz 500ml wody i zagotować
- Przecier zagotować, przyprawić
- Mięso z warzywami i ryżem przełożyć do naczynia, zalać przecierem i dobrze połączyć
- Całość posypać startym serem i wstawić do piekarnika na 45minut (ok. 200 stopni C)
Przepis na 4 porcje
Wartość odżywcza jednej porcji:
- Wartość energetyczna-434kcal
- Białko- 28g
- Tłuszcz- 7g
- Węglowodany- 64g