Placki jogurtowo- truskawkowe

Potrzebne składniki:

  • Jogurt naturalny – 180g
  • Płatki owsiane – 3 łyżki
  • Mleko – 80ml
  • Mąka (dowolny rodzaj)- 3/4 szklanki
  • Jaja- 1 sztuka
  • Proszek do pieczenia – 0,5 łyżeczki
  • Soda- 0,5 łyżeczki
  • Cukier lub słodzik- 1 łyżka
  • Olej – 2 łyżki
  • Truskawki- 1 szklanka pokrojonych w grube plastry

Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki zmiksować (z wyjątkiem truskawek)
  • Ciasto nakładać łyżką na rozgrzaną patelnie teflonową, na wierzchu ułożyć plastry truskawek ( smażyć z obu stron)

Z przepisu otrzymałam 8 placków

Wartość odżywcza 1 sztuki

  • 114kcal
  • 3,7g białka
  • 3,8g tłuszczu
  • 16g węglowodanów