Bigos z białej kapusty
Potrzebne składniki:
- Kapusta biała – 1/2 dużej sztuki
- Kapusta kiszona-500g
- Cebula biała- 1 duża sztuka
- Pieczony filet z kurczaka lub indyka – ok. 400g
- Przecier pomidorowy- 500ml
- Pasta pomidorowa -500g
- Borowiki suszone- 20g
- Liść laurowy – 2 sztuki
- Majeranek- 2 łyżki
- Ziele angielskie- 3 kulki
- Pieprz czarny- 2 kulki
- Olej/ Oliwa- 1 łyżka
Przygotowanie:
- Kapustę białą poszatkować i gotować w niewielkiej ilości wody 20 minut
- Kapustę kiszoną odsączyć, poszatkować i gotować ok 30 minut ( w osobnym garnku)
- Cebulę oraz filet pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżeczce oleju/ oliwy (na bardzo małym ogniu)
- Borowiki zalać 0,5 szklanki wody i gotować przez ok 5-10 minut ( odstawić do wystygnięcia), po tym czasie wyjąć i pokroić w drobną kostkę ( wywar można zamrozić w słoiku, idealnie sprawdzi się do sosu)
- Kapusty odcedzić, połączyć po czym dodać mięso, borowiki, pozostałe przyprawy oraz przecier i pastę
- Wszystko dobrze ze sobą połączyć, dolać 1/2 szklanki wody i gotować ok 2h 9 na bardzo małym ogniu)
Cały GAR bigosu:)
- Wartość energetyczna- 1200kcal
- Białko- 127g
- Tłuszcz- 28g
- Węglowodany- 120g