Bigos z białej kapusty

Potrzebne składniki:

  • Kapusta biała – 1/2 dużej sztuki
  • Kapusta kiszona-500g
  • Cebula biała- 1 duża sztuka
  • Pieczony filet z kurczaka lub indyka – ok. 400g
  • Przecier pomidorowy- 500ml
  • Pasta pomidorowa -500g
  • Borowiki suszone- 20g
  • Liść laurowy – 2 sztuki
  • Majeranek- 2 łyżki
  • Ziele angielskie- 3 kulki
  • Pieprz czarny- 2 kulki
  • Olej/ Oliwa- 1 łyżka

Przygotowanie:

  • Kapustę białą poszatkować i gotować w niewielkiej ilości wody 20 minut
  • Kapustę kiszoną odsączyć, poszatkować i gotować ok 30 minut ( w osobnym garnku)
  • Cebulę oraz filet pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżeczce oleju/ oliwy (na bardzo małym ogniu)
  • Borowiki zalać 0,5 szklanki wody i gotować przez ok 5-10 minut ( odstawić do wystygnięcia), po tym czasie wyjąć i pokroić w drobną kostkę ( wywar można zamrozić w słoiku, idealnie sprawdzi się do sosu)
  • Kapusty odcedzić, połączyć po czym dodać mięso, borowiki,  pozostałe przyprawy oraz przecier i pastę
  • Wszystko dobrze ze sobą połączyć, dolać 1/2 szklanki wody i gotować ok 2h 9 na bardzo małym ogniu)

Cały GAR bigosu:)

  • Wartość energetyczna- 1200kcal
  • Białko- 127g
  • Tłuszcz- 28g
  • Węglowodany- 120g