Tagliatelle z pieczarkami, marchewką i tartym parmezanem
Potrzebne składniki:
- Makaron tagliatelle- 400g (kupiłam w Biedronce, z mąki graham)
- Mini pieczarki (dostępne w Lidlu)- 250g ( mogą być też zwykłe pieczarki)
- Czosnek- 1 ząbek
- Marchewka- 2 średnie sztuki
- Koperek- 2 łyżeczki posiekanego
- Śmietanka 12%- 80ml
- Mąka pszenna lub ziemniaczana do zagęszczenia
- Tarty parmezan- 4 łyżki
- Olej- 1 łyżka
- PRZYPRAWY: sól, pieprz, odrobina suszonego lubczyku,
Przygotowanie:
- Mini pieczarki umyć i przekroić na połówki (używając zwykłych pieczarek konieczne będzie ich pokrojenie w plasterki)
- Makaron ugotować
- Na głębokiej patelni rozgrzać olej, dodać pokrojone pieczarki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć ok. 5 minut
- Do pieczarek dodać obraną i pokrojoną w słupki marchewkę
- Dolać 1/2 szklanki wody, przyprawić
- Całość dusić (pod przykryciem) do odparowania całej wody
- Śmietankę wymieszać z 1/2 szklanki wody, dolać do warzyw i zagotować
- Sos można zagęścić mąką pszenną lub ziemniaczaną
- Całość posypać koperkiem i wymieszać
- Przed podaniem posypać parmezanem lub startym, żółtym serem
Przepis dla 4 osób
Wartość odżywcza 1 porcji
- 447kcal
- 16,5 g białka
- 8,5 g tłuszczu
- 76,5 g węglowodanów