Tagliatelle z pieczarkami, marchewką i tartym parmezanem

Potrzebne składniki:

  • Makaron tagliatelle- 400g (kupiłam w Biedronce, z mąki graham)
  • Mini pieczarki (dostępne w Lidlu)- 250g ( mogą być też zwykłe pieczarki)
  • Czosnek- 1 ząbek
  • Marchewka- 2 średnie sztuki
  • Koperek- 2 łyżeczki posiekanego
  • Śmietanka 12%- 80ml
  • Mąka pszenna lub ziemniaczana do zagęszczenia
  • Tarty parmezan- 4 łyżki
  • Olej- 1 łyżka
  • PRZYPRAWY: sól, pieprz, odrobina suszonego lubczyku,

Przygotowanie:

  • Mini pieczarki umyć i przekroić na połówki (używając zwykłych pieczarek konieczne będzie ich pokrojenie w plasterki) 
  • Makaron ugotować
  • Na głębokiej patelni rozgrzać olej, dodać pokrojone pieczarki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć ok. 5 minut
  • Do pieczarek dodać obraną i pokrojoną w słupki marchewkę
  • Dolać 1/2 szklanki wody, przyprawić
  • Całość dusić (pod przykryciem) do odparowania całej wody
  • Śmietankę wymieszać z 1/2 szklanki wody, dolać do warzyw i zagotować
  • Sos można zagęścić mąką pszenną lub ziemniaczaną
  • Całość posypać koperkiem i wymieszać
  • Przed podaniem posypać parmezanem lub startym, żółtym serem

Przepis dla 4 osób

Wartość odżywcza 1 porcji

  • 447kcal
  • 16,5 g białka
  • 8,5 g tłuszczu
  • 76,5 g węglowodanów