Krem serowo-porowy

Potrzebne składniki:

  • Por- 1 duża sztuka
  • Czosnek- 2 ząbki
  • Ziemniaki-4 sztuki
  • Masło- 1 łyżka
  • Ser żółty- 100g
  • Śmietanka 12%- 50ml
  • Woda-2 litry
  • Sól, pieprz- według uznania

Przygotowanie:

  • Por pokroić w plastry, ziemniaki w kostkę 
  • Masło, por oraz czosnek wrzucić na patelnie, przyprawić solą oraz pieprzem
  • Smażyć ok 5 minut, po tym czasie dodać ziemniaki
  • Całość podsmażać ok 8minut, po tym czasie przełożyć do wysokiego garnka z wodą i gotować ok 30minut (na małym ogniu)
  • Następnie zupę zmiksować ze śmietanką i dodać stary ser
  • Przyprawić w razie konieczności

Z przepisu otrzymałam 4 porcję kremu

Wartość odżywcza całości

  • 227kcal
  • 9g białka
  • 12,5g tłuszczu
  • 20,5g węglowodanów