Krem serowo-porowy
Potrzebne składniki:
- Por- 1 duża sztuka
- Czosnek- 2 ząbki
- Ziemniaki-4 sztuki
- Masło- 1 łyżka
- Ser żółty- 100g
- Śmietanka 12%- 50ml
- Woda-2 litry
- Sól, pieprz- według uznania
Przygotowanie:
- Por pokroić w plastry, ziemniaki w kostkę
- Masło, por oraz czosnek wrzucić na patelnie, przyprawić solą oraz pieprzem
- Smażyć ok 5 minut, po tym czasie dodać ziemniaki
- Całość podsmażać ok 8minut, po tym czasie przełożyć do wysokiego garnka z wodą i gotować ok 30minut (na małym ogniu)
- Następnie zupę zmiksować ze śmietanką i dodać stary ser
- Przyprawić w razie konieczności
Z przepisu otrzymałam 4 porcję kremu
Wartość odżywcza całości
- 227kcal
- 9g białka
- 12,5g tłuszczu
- 20,5g węglowodanów