Tradycyjne pączki z powidłami
Potrzebne składniki:
- CIASTO:
- Mąka pszenna- 1kg
- Mleko 2%- 500ml ciepłego
- Żółtka – 7 sztuk
- Cukier- 2 łyżki
- Masło- 80g
- Szczypta soli
- Powidła -300g
- Wóda- 4 łyżki
- Olej -1litr (moje pączki pochłonęły z tego 300ml)
- Cukier puder – 1/3 szklanki
- ROZCZYN:
- Drożdże- 50g
- Mąka- 2 łyżki
- Cukier- 2 łyżki
- Mleko 2% – 4 łyżki ciepłego
Przygotowanie:
- Przygotować rozczyn- do naczynia rozkruszyć drożdże, dodać cukier, mleko i mąkę, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 20 minut)
- Masło rozpuścić i wystudzić
- Wszystkie składniki wyłożyć do naczynia, dodać rozczyn oraz masło i dobrze wyrobić ( ja użyłam do tego robota z hakiem)
- Wyrobione ciasto odłożyć na 60 minut do wyrośnięcia
- Po tym czasie, ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować ( grubość powinna wynosić ok 2cm)
- Szklanką wykrawać pączki i odłóż na 20 minut w ciepłe miejsce
- Na rozgrzanym oleju, smaż przez ok 2-3 minuty z każdej strony (ogień nie może być zbyt duży ponieważ pączki mogą się spalić, a w środku być nadal surowe)
- Po usmażeniu, wyłożyć na papier i nadziewać (z boku) powidłami np. strzykawką bez igły
Z przepisu otrzymałam 40 pączków
Wartość odżywcza jednego pączka z powidłami i cukrem pudrem
- 219kcal
- 3,7g białka
- 10,5 g tłuszczu
- 26,5 g węglowodanów