Potrzebne składniki:

  • CIASTO:
  • Mąka pszenna- 1kg
  • Mleko 2%- 500ml ciepłego
  • Żółtka – 7 sztuk
  • Cukier- 2 łyżki
  • Masło- 80g
  • Szczypta soli
  • Powidła -300g
  • Wóda- 4 łyżki
  • Olej -1litr (moje pączki pochłonęły z tego 300ml) 
  • Cukier puder – 1/3 szklanki
  • ROZCZYN:
  • Drożdże- 50g
  • Mąka- 2 łyżki
  • Cukier- 2 łyżki
  • Mleko 2% – 4 łyżki ciepłego

Przygotowanie:

  • Przygotować rozczyn- do naczynia rozkruszyć drożdże, dodać cukier, mleko i mąkę, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 20 minut)
  • Masło rozpuścić i wystudzić
  • Wszystkie składniki wyłożyć do naczynia, dodać rozczyn oraz masło i dobrze wyrobić ( ja użyłam do tego robota  z hakiem)
  • Wyrobione ciasto odłożyć na 60 minut do wyrośnięcia
  • Po tym czasie, ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować ( grubość powinna wynosić ok 2cm) 
  • Szklanką wykrawać pączki i odłóż na 20 minut w ciepłe miejsce 
  • Na rozgrzanym oleju, smaż przez ok 2-3 minuty z każdej strony (ogień nie może być zbyt duży ponieważ pączki mogą się spalić, a w środku być nadal surowe)
  • Po usmażeniu, wyłożyć na papier i nadziewać (z boku) powidłami np. strzykawką bez igły

Z przepisu otrzymałam 40 pączków

Wartość odżywcza jednego pączka z powidłami i cukrem pudrem

  • 219kcal
  • 3,7g białka
  • 10,5 g tłuszczu
  • 26,5 g węglowodanów
0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *