Pudding z Tapioki

Potrzebne składniki:

  • Tapioka (kulki) – 1/4 szklanki
  • Mleko 2% (lub napój roślinny)- 500ml
  • Erytrytol (lub inny słodzik, ewentualnie cukier) – 2 łyżki
  • Wanilia (można pominąć) – 1/2 łyżeczki
  • Ulubione owoce np. konfitura, lub mus z mango 

Przygotowanie:

  • Mleko zagotować, dodać słodzik oraz tapiokę
  • Całość gotować ok 20 minut ( co jakiś czas mieszając) do momentu uzyskania przezroczystych kulek
  • Przelać do 4 małych szklanek/ pojemników i wstawić do lodówki ( na ok. 1h)
  • Podawać z ulubionym owocem

Wartość odżywcza 1 deserku z konfiturą z porzeczki

  • Energia -151kcal
  • Białko -4,4g
  • Tłuszcz- 2,7g
  • Węglowodany- 27,2g