Domowy Kebap

Potrzebne składniki:

  • BUŁKA:
  • Mąka pszenna-450g
  • Ciepła woda– 150ml
  • Jogurt naturalny- 100g
  • Olej- 1 łyżka
  • Suszone drożdże- 7g lub 25g świeżych 
  • Szczypta soli
  • Sezam- 2 łyżki
  • Białko jajka- 1 sztuka
  • MIĘSNY FARSZ:
  • Filet z piersi kurczaka – 600kg
  • Olej- 1 łyżka
  • SOS CZOSNKOWY:
  • Jogurt grecki – 100g
  • Majonez- 1 łyżka
  • Cukier- 1/2 łyżeczki
  • Czosnek- 1 ząbek
  • Woda-50ml
  • Sól, pieprz
  • ULUBIONE WARZYWA 🙂

Przygotowanie:

  • BUŁKA:
  • Składniki na ciasto dobrze połączyć i wyrobić na gładką masę. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1h
  • Wyrośnięte ciasto rozpłaszczyć na płaski placek, posmarować roztrzepanym białkiem i posypać sezamem
  • Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez ok 15-20 minut)
  • Upieczoną bułkę pokroić na 4 części
  • MIĘSNY FARSZ:
  • Mięso pokroić w drobną kostkę, przyprawić i odstawić na 30 minut, po tym czasie usmażyć na rozgrzanym oleju
  • SOS CZOSNKOWY:
  • Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z pozostałymi składnikami
  • Każdą bułkę posmarować sosem, wypełnić mięsem oraz warzywami

Z podanych składników otrzymałam 4 kebapy

Wartość odżywcza 1 sztuki 

  • 664kcal
  • 47,7 białka
  • 13,5g tłuszczu
  • 88,6g węglowodanów