Potrzebne składniki:

  • CIASTO NALEŚNIKOWE
  • Mąka pszenna-500g
  • Woda- 700ml
  • Mleko 2%- 700ml
  • Olej- 1 łyżka
  • Jaja- 1 sztuka
  • Szczypta soli
  • FARSZ- KAPUSTA Z GRZYBAMI :
  • Kapusta kwaszona- 500g
  • Cebula- 1 mała sztuka
  • Olej- 1 łyżka
  • Grzyby suszone- 1 garść ( należy wcześniej moczyć  przez  ok.6h)
  • Przypraw: sól, pieprz, cukier, liść laurowy, ziele angielskie
  • FARSZ -PIECZARKI Z SEREM :
  • Pieczarki – 700g
  • Ser żółty- 150g
  • Olej- 1 łyżka
  • Przypraw: sól, pieprz
  • DODATKOWO :
  • Jaja – 1 sztuka + odrobina wody
  • Bułka tarta
  • Olej do smażenia

Przygotowanie:

  • Składniki na ciasto dobrze połączyć, najlepiej mikserem. Ciasto musi być gładkie, o konsystencji gęstej śmietany. Małą chochlą wylewać ciasto na rozgrzaną patelnie ( ogień nie może być duży, naleśniki mogą się wtedy łatwo przypalić)
  • FARSZ -KAPUSTA Z GRZYBAMI (wystarczy na ok. 8 krokietów)
  • Kapustę opłukać ( tylko raz), wycisnąć wodę i drobno poszatkować, włożyć do rondelka
  • Zalać szklanką wody, dodać 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie, pieprz oraz 3 łyżeczki cukru
  • Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na 1 łyżce oleju, dodać do kapusty
  • Wymieszać i gotować ok 10 minut
  • Po tym czasie dodać, odciśnięte z wody i pokrojone w kostkę grzyby oraz 1/2 szklanki wywaru, który powstał po ich moczeniu
  • Całość gotować na  małym ogniu ok. 15 minut. Wystudzić, wyjąć liście, ziele oraz pieprz. 
  • FARSZ – PIECZARKI Z SEREM (wystarczy na ok. 8 krokietów)
  • Ser i pieczarki zetrzeć na grubych oczkach
  • Na rozgrzanej łyżce oleju usmażyć pieczarki, przyprawiając pieprzem i solą
  • Po odparowaniu całej wody pieczarki należy wystudzić
  • Zimne pieczarki wymieszać z serem
  • Naleśniki zawijać z ulubionym farszem
  • Gotowe krokiety moczymy w roztrzepanym jajku (z odrobiną wody i pieprzu) oraz bułce tartej, po czym smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.

Z porcji otrzymałam 16 kokietów

Wartość odżywcza 1 (usmażonego) krokieta z kapustą i grzybami

  • 280kcal
  • 6,6 białka
  • 12,5g tłuszczu
  • 35,6g węglowodanów

Wartość odżywcza 1 (usmażonego) krokieta z pieczarkami i serem

  • 338kcal
  • 12 białka
  • 17,8g tłuszczu
  • 32,8g węglowodanów
0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *