Potrzebne składniki:
- Buraki (surowe)- 1kg
- Czosnek – 6 ząbków
- Liść laurowy- 3 sztuki
- Ziele angielskie- 6 kulek
- Pieprz czarny – 6 ziarenek
- Sól- 2 płaskie łyżeczki
- Sok z kiszonej kapusty lub ogórków- 1 łyżka
- Woda (przegotowana, letnia) -700ml
Przygotowanie:
- Buraki cienko obrać , pokroić w grube plastry, opłukać (każdy plaster można przekroić jeszcze na pół)
- Słoik dobrze wyparzyć
- Dno słoja wyłożyć pokrojonymi burakami, następnie włożyć 1 liść, 2 kulki ziela, 2 kulki pieprzu oraz 2 przekrojone ząbki czosnku
- W ten sposób warstwami wypełniać słoik
- W wodzie rozpuścić sól oraz dolać soku z ogórków lub kapusty, wlać do słoja
- Buraki muszą być przykryte wodą i szczelne zamknięte
- Odstawić w ciemne miejsce na 5-7 dni (temperatura pokojowa)
- Jeśli na powierzchni utworzy się piana należy ją zebrać czystą łyżką, a całość zamieszać
- Zakwas jest gotowy gdy będzie miał ciemną barwę
- Gotowy zakwas można przelać do wyparzonych butelek i przechowywać w lodówce kilka tygodni.
/Autor Paulina Dopierała
https://www.diet-vital.pl/wp-content/uploads/2020/12/131441070_3403516653077069_6528039202053161663_n.jpg
1920
1152
Paulina Dopierała
https://www.diet-vital.pl/wp-content/uploads/2021/01/Logo-300x177.png
Paulina Dopierała2020-12-16 11:27:022021-01-23 22:15:37Zakwas z buraków
Wigilijne pierogi z kapustąKrokiety z kapustą i grzybami / Krokiety z pieczarkami i serem
Scroll to top