Zakwas z buraków

Potrzebne składniki:

  • Buraki (surowe)- 1kg
  • Czosnek – 6 ząbków
  • Liść laurowy- 3 sztuki
  • Ziele angielskie- 6 kulek
  • Pieprz czarny – 6 ziarenek
  • Sól- 2 płaskie łyżeczki
  • Sok z kiszonej kapusty lub ogórków- 1 łyżka
  • Woda (przegotowana, letnia) -700ml

Przygotowanie:

  • Buraki cienko obrać , pokroić w grube plastry, opłukać (każdy plaster można przekroić jeszcze na pół) 
  • Słoik dobrze wyparzyć
  • Dno słoja wyłożyć pokrojonymi burakami, następnie włożyć 1 liść, 2 kulki ziela, 2 kulki pieprzu oraz 2 przekrojone ząbki czosnku
  • W ten sposób warstwami wypełniać słoik
  • W wodzie rozpuścić sól oraz dolać soku z ogórków lub kapusty, wlać do słoja
  • Buraki muszą być przykryte wodą i szczelne zamknięte
  • Odstawić w ciemne miejsce na 5-7 dni (temperatura pokojowa)
  • Jeśli na powierzchni utworzy się piana należy ją zebrać czystą łyżką, a całość zamieszać
  • Zakwas jest gotowy gdy będzie miał ciemną barwę
  • Gotowy zakwas można przelać do wyparzonych butelek i przechowywać w lodówce kilka tygodni.