Składniki ciasta dobrze ze sobą połączyć i wyrobić gładkie ciasto ( ja używam do tego robota planetarnego), przykryć folią i odstawić na 40minut. Jeżeli będzie się mocno lepiło, dodać mąki.
Cebulę wraz z pieczarkami/ grzybami pokroić w kostkę
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę z pieczarkami ( przyprawić solą i pieprzem) i smażyć do odparowania (całej) wody
Kapustę opłukać ( tylko raz), wycisnąć wodę i drobno poszatkować, włożyć do rondelka
Zalać szklanką wody, dodać 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie, pieprz oraz 3 łyżeczki cukru
Wymieszać i gotować ok 10 minut
Po tym czasie dodać pieczarki z cebulą, wymieszać i gotować przez ok 20minut ( jeżeli farsz będzie dla Was za kwaśny, można dodać odrobinę cukru)
Farsz przed nałożeniem musi być wystudzony
Każdą sztukę dodatkowo rozciągać jeszcze w dłoniach, nałożyć po łyżeczce farszu
Pierogi składać na pół i skleić boki
Gotować w osolonej wodzie przez 3-4 minuty (od wypłynięcia)
Pierogi można również zamrozić – w tym przypadku należy plastikowy talerz/ deskę/tacę, posypać grubo mąką. Następnie układać pierogi, jeden obok drugiego (tak, żeby się nie-stykały) i w takiej formie wstawić na 1h do zamrażarki. Po tym czasie przełożyć do szczelnych woreczków i zamrozić.