Potrzebne składniki:

  • Mąka pszenna-500g
  • Gorąca woda – 300ml
  • Olej- 4 łyżki
  • Szczypta soli
  • NADZIENIE:
  • Kapusta kwaszona- 500g
  • Cebula- 1 duża sztuka
  • Olej- 2 łyżki
  • Pieczarki- 300g (można użyć suszonych grzybów – należy wcześniej moczyć je przez 6h)
  • Przypraw: sól, pieprz, cukier, liść laurowy, ziele angielskie

Przygotowanie:

  • Składniki ciasta dobrze ze sobą połączyć i wyrobić gładkie ciasto ( ja używam do tego robota planetarnego), przykryć folią i odstawić na 40minut. Jeżeli będzie się mocno lepiło, dodać mąki.
  • Cebulę wraz z pieczarkami/ grzybami pokroić w kostkę
  • Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę z pieczarkami ( przyprawić solą i pieprzem) i smażyć do odparowania (całej) wody
  • Kapustę opłukać ( tylko raz), wycisnąć wodę i drobno poszatkować, włożyć do rondelka
  • Zalać szklanką wody, dodać 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie, pieprz oraz 3 łyżeczki cukru
  • Wymieszać i gotować ok 10 minut
  • Po tym czasie dodać pieczarki z cebulą, wymieszać i gotować przez ok 20minut ( jeżeli farsz będzie dla Was za kwaśny, można dodać odrobinę cukru)
  • Farsz przed nałożeniem musi być wystudzony
  • Każdą sztukę dodatkowo rozciągać jeszcze w dłoniach, nałożyć po łyżeczce farszu
  • Pierogi składać na pół i skleić boki
  • Gotować w osolonej wodzie przez 3-4 minuty (od wypłynięcia)
  • Pierogi można również zamrozić – w tym przypadku należy  plastikowy talerz/ deskę/tacę, posypać grubo mąką. Następnie układać pierogi, jeden obok drugiego (tak, żeby się nie-stykały) i w takiej formie wstawić na 1h do zamrażarki. Po tym czasie przełożyć do szczelnych woreczków i zamrozić.

Z porcji otrzymałam 35 pierogów

Wartość odżywcza 1 pieroga

  • 66kcal
  • 1,9 białka
  • 1,6g tłuszczu
  • 11,3g węglowodanów
0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *