Krem grzybowy

Potrzebne składniki:

  • Grzyby (mrożone lub świeże)-200g
  • Por- 1 garść pokrojonej w paski
  • Ziemniaki- 4 średnie sztuki
  • Bulion warzywny lub woda – 1,5l
  • Oliwa/ olej – 1 łyżka
  • Śmietanka 30% – 4 łyżki
  • Przyprawy: sól, pieprz

Przygotowanie:

  • Na rozgrzanym oleju, podsmażyć pokrojone w kostkę ziemniaki oraz por
  • Smażyć ok. 10minut
  • Po tym czasie dodać grzyby i jeszcze przez ok. 5 minut wszystko smażyć
  • Do warzyw dodać wodę lub bulion oraz przyprawić
  • Całość gotować przez ok. 20 minut
  • Ugotowaną zupę zmiksować na krem, dolać śmietanki
  • Krem dobrze jest zostawić na całą noc w lodówce i serwować w dniu kolejnym

Wartość odżywcza całej zupy:

  • 542kcal
  • 15,8g białka
  • 21g tłuszczu
  • 74g węglowodanów