Świąteczne pierniczki

Potrzebne składniki:

  • Mąka pszenna – 500g
  • Masło dobre 82%- 150g
  • Cukier puder -1/2 szklanki
  • Miód płynny – 200g
  • Jogurt grecki – 150g
  • Żółtka jaj- 4 sztuki
  • Soda oczyszczona – 2 łyżeczki
  • Kakao – 1 łyżka
  • Przyprawa do pierników- 2 łyżeczki

Przygotowanie:

  • Masło rozpuścić w rondelku, następnie  dodać miód, kakao i przyprawę do pierników,chwile podgrzewać na małym ogniu ( wszystko razem dobrze połączyć i wystudzić )
  • Pozostałe składniki włożyć do miski, dodać wystudzony krem i starannie połączyć
  • Masa będzie rzadka ale spokojnie, taka właśnie ma być, wstawić do lodówki na minimum 12h
  • Ciasto dobrze jest wyjąć 1h przed rozpoczęciem wałkowania
  • Pierniki pieczemy przez ok 10 minut w 190 stopniach C 🙂

Z porcji otrzymałam 90 sztuk

Wartość odżywcza 1 piernika (bez lukru i ozdób)

  • 49kcal
  • 0,8 g białka
  • 1,8 g tłuszczu
  • 7,8g węglowodanów