Sałatka z buraka i fety, posypana prażonym słonecznikiem

Potrzebne składniki:

  • Burak- 2 ugotowane sztuki ( 200g)
  • Mieszanka sałat- 1 garść
  • Feta- 50g
  • Słonecznik- 1 łyżka
  • Natka pietruszki- 1 łyżka posiekanej
  • SOS:
  • Woda- 50ml
  • Musztarda- 1/2 łyżeczki
  • Olej- 1 łyżka
  • Sól, cukier- szczypta

Przygotowanie:

  • Na talerz wyłożyć sałatę
  • Buraka pokroić w cienkie plastry i wyłożyć na sałatę
  • Fetę pokroić w kostkę, wyłożyć na buraki
  • Słonecznik podprażyć na patelni, pietruszkę posiekać- posypać sałatkę
  • Składniki na sos dobrze ze sobą wymieszać – polać sałatkę przed podaniem

Wartość odżywcza całej sałatki

  • 374 kcal
  • 14g białka
  • 24g tłuszczu
  • 27g węglowodanów