,

Mięsne pierogi z serem i pieczarkami

Potrzebne składniki:

  • Mąka pszenna- 250g
  • Mąka pełnoziarnista- 250g
  • Gorąca woda – 300ml
  • Olej- 4 łyżki
  • Szczypta soli
  • NADZIENIE:
  • Mięso mielone z kurczaka – 250g
  • Pieczarki- 8 sztuk
  • Mozzarella- 60g 
  • Olej- 1 łyżka
  • Natka pietruszki – 2 posiekane łyżki
  • Przyprawy: sól, pieprz, oregano, lubczyk (według uznania)

Przygotowanie:

  • Składniki ciasta dobrze ze sobą połączyć i wyrobić gładkie ciasto ( ja używam do tego robota planetarnego), przykryć folią i odstawić na 20 minut
  • Na rozgrzanym oleju usmażyć mięso, po czym dodać starte na grubych oczkach pieczarki
  • Mięso z pieczarkami dusić przez ok 20minut na małym ogniu ( do całkowitego odparowania wody z pieczarek)
  • Pod koniec smażenia przyprawić i rozdrobnić ( ja rozdrobniłam tłuczkiem do ziemniaków ;))
  • Nadzienie wystudzić i wymieszać z drobno pokrojonym w kostkę serem
  • Ciasto rozwałkować, wycinać kółka
  • Każdą sztukę dodatkowo rozciągać jeszcze w dłoniach, nałożyć po łyżeczce farszu
  • Pierogi składać na pół i skleić boki
  • Gotować w osolonej wodzie przez 3-4 minuty (od wypłynięcia)

Z porcji otrzymałam 50 pierogów

Wartość odżywcza 5 pierogów (bez masła i cebuli)

  • 234kcal
  • 10g białka
  • 4,9g tłuszczu
  • 38,2g węglowodanów