Potrzebne składniki:
Mąka pszenna- 250g
Mąka pełnoziarnista- 250g
Gorąca woda – 300ml
Olej- 4 łyżki
Szczypta soli
NADZIENIE:
Mięso mielone z kurczaka – 250g
Pieczarki- 8 sztuk
Mozzarella- 60g
Olej- 1 łyżka
Natka pietruszki – 2 posiekane łyżki
Przyprawy: sól, pieprz, oregano, lubczyk (według uznania)
Przygotowanie:
Składniki ciasta dobrze ze sobą połączyć i wyrobić gładkie ciasto ( ja używam do tego robota planetarnego), przykryć folią i odstawić na 20 minut
Na rozgrzanym oleju usmażyć mięso, po czym dodać starte na grubych oczkach pieczarki
Mięso z pieczarkami dusić przez ok 20minut na małym ogniu ( do całkowitego odparowania wody z pieczarek)
Pod koniec smażenia przyprawić i rozdrobnić ( ja rozdrobniłam tłuczkiem do ziemniaków ;))
Nadzienie wystudzić i wymieszać z drobno pokrojonym w kostkę serem
Ciasto rozwałkować, wycinać kółka
Każdą sztukę dodatkowo rozciągać jeszcze w dłoniach, nałożyć po łyżeczce farszu
Pierogi składać na pół i skleić boki
Gotować w osolonej wodzie przez 3-4 minuty (od wypłynięcia)
Z porcji otrzymałam 50 pierogów
Wartość odżywcza 5 pierogów (bez masła i cebuli)
234kcal
10g białka
4,9g tłuszczu
38,2g węglowodanów
16 listopada, 2020 / Autor Paulina Dopierała
https://www.diet-vital.pl/wp-content/uploads/2020/12/125761455_366055947829273_2103755279187477327_n.jpg
1272
1920
Paulina Dopierała
https://www.diet-vital.pl/wp-content/uploads/2021/01/Logo-300x177.png
Paulina Dopierała 2020-11-16 13:36:43 2021-01-23 22:19:15 Mięsne pierogi z serem i pieczarkami
Ryż na mleku z masłem i cynamonem Sałatka z buraka i fety, posypana prażonym słonecznikiem
Scroll to top