Grahamki

Potrzebne składniki:

  • Mąka graham – 2 szklanki
  • Mąka pszenna – 1 szklanka
  • Drożdże suche – 8g
  • Cukier- 2 płaskie łyżki
  • Sól- 1 łyżeczka
  • Woda (letnia)- 300-350ml
  • Oliwa z oliwek ( lub olej rzepakowy) – 2 łyżki

Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki włożyć do miski, dolać 300ml wody i  zmiksować ( jeżeli ciasto będzie zbyt zwarte dolać wody)
  • Ciasto zostawić w naczyniu, naczynie włożyć do reklamówki i zakręcić szczelnie pod spodem
  • Odstawić w ciepłe miejsce na 12h
  • Po upływie czasu z ciasto „wyrobić” podsypując mąką i podzielić na  8 części
  • Uformować bułki
  • Piec przez ok 30 minut w 200 stopniach C  ( z termoobiegiem) do rumianego koloru

Z porcji otrzymałam 8 sztuk

Wartość odżywcza 1 bułka

  • 185kcal
  • 4,3 g białka
  • 3,2 g tłuszczu
  • 36,6g węglowodanów