Potrzebne składniki:
- Mąka graham – 2 szklanki
- Mąka pszenna – 1 szklanka
- Drożdże suche – 8g
- Cukier- 2 płaskie łyżki
- Sól- 1 łyżeczka
- Woda (letnia)- 300-350ml
- Oliwa z oliwek ( lub olej rzepakowy) – 2 łyżki
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki włożyć do miski, dolać 300ml wody i zmiksować ( jeżeli ciasto będzie zbyt zwarte dolać wody)
- Ciasto zostawić w naczyniu, naczynie włożyć do reklamówki i zakręcić szczelnie pod spodem
- Odstawić w ciepłe miejsce na 12h
- Po upływie czasu z ciasto „wyrobić” podsypując mąką i podzielić na 8 części
- Uformować bułki
- Piec przez ok 30 minut w 200 stopniach C ( z termoobiegiem) do rumianego koloru
Z porcji otrzymałam 8 sztuk
Wartość odżywcza 1 bułka
- 185kcal
- 4,3 g białka
- 3,2 g tłuszczu
- 36,6g węglowodanów
/Autor Paulina Dopierała
https://www.diet-vital.pl/wp-content/uploads/2020/12/122039132_682013629360621_5468304156147007944_n.jpg
1291
1920
Paulina Dopierała
https://www.diet-vital.pl/wp-content/uploads/2021/01/Logo-300x177.png
Paulina Dopierała2020-10-19 19:18:262021-01-23 22:20:55Grahamki
Drożdżówka z budyniem i malinami
Pulpety pieczone na warzywach i ryżu
Scroll to top