Drożdżówka z budyniem i malinami

Potrzebne składniki:

  • Mąka pszenna- 500g
  • Jaja- 2 sztuki
  • Cukier/ Słodzik -80g
  • Mleko -250ml
  • Masło- 80g (rozpuszczonego)
  • Szczypta soli
  • ROZCZYN:
  • Drożdże- 50g + 2 łyżki mąki + 2 łyżki cukru+ 50ml ciepłego mleka
  • NADZIENIE:
  • Budyń śmietankowy (z cukrem) – 1 sztuka, przygotowany w 400ml mleka 2%
  • Maliny – 1 szklanka

Przygotowanie:

  • Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać cukier oraz mąkę, wymieszać i odstawić na 20-30 minut, aż drożdże zaczną „pracować”
  • Do naczynia wsypać mąkę (szczyptę soli),cukier,  jaja, mleko, masło i rozczyn
  • Dokładnie połączyć składniki (hakiem lub ręcznie), po czym ostawić na 1h ( przykryć suchym ręcznikiem
  • Po tym czasie z ciasta uformować 12 płaskich placków, w każdym robiąc wgłębienie np. dnem szklanki
  • Ułożyć na papierze do pieczenia i odstawić jeszcze na 20 minut
  • Po tym czasie, nałożyć budyń i owoce wstawić do piekarnika ( 180 stopni) ok. 20-25minut

Z porcji otrzymałam 12 sztuk

Wartość odżywcza 1 drożdżówki

  • 276kcal
  • 7,9g białka
  • 8,6g tłuszczu
  • 42,9g węglowodanów