Potrzebne składniki:
Mąka pszenna- 500g
Jaja- 2 sztuki
Cukier/ Słodzik -80g
Mleko -250ml
Masło- 80g (rozpuszczonego)
Szczypta soli
ROZCZYN:
Drożdże- 50g + 2 łyżki mąki + 2 łyżki cukru+ 50ml ciepłego mleka
NADZIENIE:
Budyń śmietankowy (z cukrem) – 1 sztuka, przygotowany w 400ml mleka 2%
Maliny – 1 szklanka
Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać cukier oraz mąkę, wymieszać i odstawić na 20-30 minut, aż drożdże zaczną „pracować”
Do naczynia wsypać mąkę (szczyptę soli),cukier, jaja, mleko, masło i rozczyn
Dokładnie połączyć składniki (hakiem lub ręcznie), po czym ostawić na 1h ( przykryć suchym ręcznikiem
Po tym czasie z ciasta uformować 12 płaskich placków, w każdym robiąc wgłębienie np. dnem szklanki
Ułożyć na papierze do pieczenia i odstawić jeszcze na 20 minut
Po tym czasie, nałożyć budyń i owoce wstawić do piekarnika ( 180 stopni) ok. 20-25minut
Z porcji otrzymałam 12 sztuk
Wartość odżywcza 1 drożdżówki
276kcal
7,9g białka
8,6g tłuszczu
42,9g węglowodanów
11 października, 2020 / Autor Paulina Dopierała
https://www.diet-vital.pl/wp-content/uploads/2020/12/120997659_331535174607076_176623201436477466_n.jpg
1440
1920
Paulina Dopierała
https://www.diet-vital.pl/wp-content/uploads/2021/01/Logo-300x177.png
Paulina Dopierała 2020-10-11 19:11:01 2021-01-23 22:21:18 Drożdżówka z budyniem i malinami
Puszyste placki bananowo-jogurtowe Grahamki
Scroll to top