Zupa ogórkowa
Potrzebne składniki:
- Ogórki kiszone – 6 dużych sztuk, 1/2 szklanka soku z ogórków
- Marchewka– 2 sztuki
- Pora – 1/3 sztuki
- Ziemniaki- 5 małych
- Pietruszka – 2 łyżki posiekanej
- Lubczyk- gałązka lub suszony 2 łyżki
- Oliwa/ olej – 1 łyżka
- Śmietanka 12% – 50ml
- Bulion warzywny/ mięsny/ woda- 3l
- Przyprawy: sól, pieprz, 1 liść laurowy
Przygotowanie:
- Ziemniaki pokroić w kostkę, marchewkę i ogórki zetrzeć na grubych oczkach,
- Por pokroić w półplasterki
- W głębokim garnku rozgrzać olej, wrzucić ziemniaki, marchew, por i smażyć ok 5 minut
- Po tym czasie dolać bulionu/ wody, lubczyk, przyprawić i gotować do miękkości warzyw
- Starte ogórki (oraz soku z ogórków) wrzucić do warzyw, zagotować
- Dodać śmietankę oraz pietruszkę, wymieszać
Wartość odżywcza całego garnka zupy (wystarczy dla 5 osób:))
- 620kcal
- 18g białka
- 15g tłuszczu
- 111g węglowodanów