Zupa ogórkowa

Potrzebne składniki:

  • Ogórki kiszone – 6 dużych sztuk, 1/2 szklanka soku z ogórków
  • Marchewka– 2 sztuki
  • Pora – 1/3 sztuki
  • Ziemniaki- 5 małych
  • Pietruszka – 2 łyżki posiekanej
  • Lubczyk- gałązka lub suszony 2 łyżki 
  • Oliwa/ olej – 1 łyżka
  • Śmietanka 12% – 50ml
  • Bulion warzywny/ mięsny/ woda- 3l
  • Przyprawy: sól, pieprz, 1 liść laurowy

Przygotowanie:

  • Ziemniaki pokroić w kostkę, marchewkę i ogórki zetrzeć na grubych oczkach,
  • Por pokroić w półplasterki
  • W głębokim garnku rozgrzać olej, wrzucić ziemniaki, marchew, por  i smażyć ok 5 minut
  • Po tym czasie dolać bulionu/ wody, lubczyk, przyprawić i gotować do miękkości warzyw
  • Starte ogórki (oraz soku z ogórków) wrzucić do warzyw, zagotować
  • Dodać śmietankę oraz pietruszkę, wymieszać

Wartość odżywcza całego garnka zupy (wystarczy dla 5 osób:))

  • 620kcal
  • 18g białka
  • 15g tłuszczu
  • 111g węglowodanów