Potrzebne składniki:
- Filet drobiowy – 300g
- Marchew- 3 średnie sztuki
- Pietruszka (korzeń) – 1 sztuka
- Groszek konserwowy – 4 łyżki
- Natka pietruszki- 2 łyżki posiekanej
- Olej- 1 łyżka
- Mąka pszenna- 2 płaskie łyżki
- Woda- 400ml
- Kasza jęczmienna (pęczak) – 100g
- Przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka słodkiej papryki
Przygotowanie:
- Filet pokroić w kostkę i smażyć na rozgrzanym oleju do całkowitego ścięcia. Przyprawić solą, pieprzem oraz słodką papryką
- Marchewkę z pietruszką obrać i pokroić w półćwiartki
- Dodać do mięsa i smażyć ok 3 minut, po tym czasie wlać 400ml wody i na małym ogniu gotować do miękkości warzyw
- Dodać odcedzony groszek oraz posiekaną natkę pietruszki, wymieszać
- W 100ml wody rozmieszać 2 łyżki mąki i wlać do gotującego się gulaszu ( cały czas mieszając)
- Gulasz w razie potrzeby przyprawić solą i pieprzem.
Z przepisu otrzymałam 2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji ( w tym 50g kaszy)
- 460 kcal
- 41g białka
- 7,5g tłuszczu
- 59g węglowodanów
/Autor Paulina Dopierała
https://www.diet-vital.pl/wp-content/uploads/2020/12/118702870_340165304006415_3586805828975583115_n.jpg
1524
1920
Paulina Dopierała
https://www.diet-vital.pl/wp-content/uploads/2021/01/Logo-300x177.png
Paulina Dopierała2020-09-01 15:52:172021-01-23 22:27:31Delikatny gulasz mięsno- warzywny z kaszą pęczak
Pełnoziarnisty omlet cesarski
Figowa sałatka z fetą
Scroll to top