,

Pełnoziarnisty omlet cesarski

Potrzebne składniki:

  • Mąka pełnoziarnista (można użyć pszennej)- 3 łyżki
  • Jaja- 3 sztuka
  • Mleko 2%- 0, 5 szklanki
  • Sól – szczypta
  • Olej do smażenia – 1 łyżeczka

Przygotowanie:

  • Oddzielić żółtka od białek
  • Żółtka wymieszać z mlekiem i mąką
  • Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę
  • Wszystko połączyć
  • Olej rozgrzać na patelni i wylać masę, smażyć z obu stron po czym po przewróceniu omlet należy porozrywać na mniejsze kawałki za pomocą dwóch widelców
  • Kawałki omletu przewracać i obsmażyć z innych stron

Wartość odżywcza całości (bez dżemu)

  • 454kcal
  • 26g białka
  • 21g tłuszczu
  • 39g węglowodanów