Cukinia faszerowana mięsno-pomidorowym nadzieniem

Potrzebne składniki:

  • Cukinia – 6 małych lub 2 duże
  • Mięso mielone z filet drobiowego (może być również mięso mielone z chudej łopatki) – 400g
  • Pomidory- 3 duże sztuki
  • Natka pietruszki- 2 łyżki posiekanej
  • Cebula biała – 1/2 sztuki
  • Kukurydza- 4 łyżki
  • Olej- 2 łyżki
  • Ser żółty – 60g ( 2 garści startego)
  • Przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka granulowanego czosnku, 1 łyżka ulubionych ziół

Przygotowanie:

  • Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić, dodać mięso i smażyć ok 10-15 minut
  • W tym czasie pokroić pomidory ( ze skórką) i dodać do mięsa, przyprawić i dusić do odparowania wody z pomidorów mieszając co jakiś czas
  • Pod koniec duszenia dodać posiekaną pietruszkę oraz kukurydzę ( wymieszać)
  • Cukinie przekroić wzdłuż i wydrążyć środki, ułożyć na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym
  • Cukinię wypełnić farszem, wystawić do piekarnika i piec przez 30 minut w 180 stopniach, po tym czasie cukinie posypać startym serem i ponownie wstawić do piekarnika na ok 8minut ( do momentu rozpuszczenia się sera

Z przepisu otrzymałam 3 porcje ( 6 połówek)

Wartość odżywcza 1 sztuki ( z mielonego fileta)

  • 341 kcal
  • 35,6g białka
  • 12,6g tłuszczu
  • 23g węglowodanów

Wartość odżywcza 1 sztuki ( z mielonej wieprzowiny)

  • 422kcal
  • 37g białka
  • 21g tłuszczu
  • 23g węglowodanów