Truskawkowe ciasto na maślance
Potrzebne składniki:
- Mąka pszenna- 2 i 1/2 szklanki
- Olej- 1/2 szklanki
- Maślanka – 300ml
- Jaja- 2 sztuki
- Proszek do pieczenia- 2 łyżeczki
- Cukier- 1/2 szklanki
- Truskawki- 400g
- KRUSZONKA:
- Masło- 80g
- Mąka- 3 łyżki
- Cukier- 3 łyżki
Mała blaszka
Przygotowanie:
- Maślankę i jajka ogrzać w temperaturze pokojowej
- Wszystkie składniki zmiksować lub dobrze ze sobą połączyć
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni ( góra, dół)
- Ciasto wyłożyć na blaszkę, na wierzchu położyć połówki truskawek
- Składniki na kruszonkę zagnieść, posypać całe ciasto
- Wstawić do piekarnika na 30-40 minut ( piec do suchego patyczka)
Z porcji otrzymałam 15 kawałków
Wartość odżywcza 1 kawałka
- 269kcal
- 4,3g białka
- 13,9g tłuszczu
- 32g węglowodanów