Potrzebne składniki:
- Filet drobiowy – 600g
- Szparagi białe- 3 sztuki ( można użyć tylko białych lub tylko zielonych)
- Szparagi zielone- 3 sztuki
- Szczypiorek- 2 łyżki
- Mąka pszenna – 2 łyżki
- Masło- 2 łyżki
- Śmietanka 18%- 50ml
- Przyprawy: sól, pieprz
Przygotowanie:
- Pierś ugotować w małej ilości wody z odrobiną soli (tak, aby była cała „przykryta” wodą)
- Po ugotowaniu wyjąć i w tym samym wywarze ugotować pokrojone w kostkę szparagi
- Gdy szparagi będą miękkie, wyjąć
- W osobnym garnku zrobić zasmażkę z masła i mąki, zalać wywarem ( energicznie mieszając)
- Wrzucić pokrojone kawałki kurczaka oraz szparagi, wymieszać
- Przyprawić solą, pieprzem, zagotować, dolać 50ml śmietanki 18% i wymieszać
- Posypać szczypiorkiem
Z przepisu otrzymałam 4 porcje sosu
Wartość odżywcza 1 porcji
- 275 kcal
- 34g białka
- 12,5g tłuszczu
- 6,8g węglowodanów
/Autor Paulina Dopierała
https://www.diet-vital.pl/wp-content/uploads/2020/12/s-1.jpg
1109
1920
Paulina Dopierała
https://www.diet-vital.pl/wp-content/uploads/2021/01/Logo-300x177.png
Paulina Dopierała2020-05-05 07:24:542021-01-23 22:36:54Mięso w sosie szparagowym
A’la zrazy z mięsa mielonego w sosie własnym
Tarta z rabarbarem
Scroll to top