Potrzebne składniki:

  • Filet drobiowy – 600g
  • Szparagi białe- 3 sztuki ( można użyć tylko białych lub tylko zielonych)
  • Szparagi zielone- 3 sztuki
  • Szczypiorek- 2 łyżki
  • Mąka pszenna – 2 łyżki
  • Masło- 2 łyżki
  • Śmietanka 18%- 50ml
  • Przyprawy: sól, pieprz

Przygotowanie:

  • Pierś ugotować w małej ilości wody z odrobiną soli (tak, aby była cała „przykryta” wodą)
  • Po ugotowaniu wyjąć i w tym samym wywarze ugotować pokrojone w kostkę szparagi
  • Gdy szparagi będą miękkie, wyjąć
  • W osobnym garnku zrobić zasmażkę z masła i mąki, zalać wywarem ( energicznie mieszając)
  • Wrzucić pokrojone kawałki kurczaka oraz szparagi, wymieszać
  • Przyprawić solą, pieprzem, zagotować, dolać 50ml śmietanki 18% i wymieszać
  • Posypać szczypiorkiem

Z przepisu otrzymałam 4 porcje sosu

Wartość odżywcza 1 porcji

  • 275 kcal
  • 34g białka
  • 12,5g tłuszczu
  • 6,8g węglowodanów
0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *