A’la zrazy z mięsa mielonego w sosie własnym

Potrzebne składniki:

  • Mięso mielone z filet drobiowego (może być również mięso mielone z chudej łopatki – 400g
  • Natka pietruszki- 2 łyżki posiekanej
  • Cebula biała – 1 sztuka
  • Ogórek kiszony lub konserwowy – 2 sztuki
  • Ser żółty – 1 gruby plaster
  • Olej- 2 łyżki
  • Jaja – 1 sztuka
  • Bułka tarta -3 łyżki
  • SOS:
  • Sos sojowy -2 łyżki
  • Mąka pszenna – 2 łyżki
  • Liść laurowy – 1 sztuka
  • Ziele anielskie -2 kulki
  • Przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 2 łyżki majeranku

Przygotowanie:

  • Mięso mielone wyłożyć na naczynia, dodać jajo, posiekaną pietruszkę, sól, pieprz, paprykę słodką, majeranek oraz bułkę tartą i wszystko dobrze ze sobą połączyć ( jeżeli masa będzie zbyt rzadka- dodać jeszcze bułki tartej)
  • Cebulę,ogórki i ser pokroić w drobną kostkę, wymieszać w naczyniu z odrobiną pieprzu
  • Z mięsa uformować kulę wielkości pięści, rozpłaszczyć, nałożyć farsz i uformować podłużne rolady ( przed formowaniem ręce zmoczyć wodą)
  • Na rozgrzany olej włożyć rolady i smażyć z każdej strony do zrumienienia
  • Po tym czasie wrzucić ziele, liść oraz zalać szklanką wody, przykryć, zmniejszyć ogień i dusić do odparowania większości wody ( ok 20-30 minut)
  • Wyłożyć rolady
  • Na patelnie wlać ok 1/2 szklankę wody oraz sos sojowy, zagotować i „zaklepać” ( mąkę wsypać do szklanki, dodać ok 100ml wody, wymieszać i wlać, cały czas mieszając – UWAGA dostosuj gęstość sosu do swoich potrzeb:))

Danie idealnie komponuje się z kluskami śląskimi lub pyzami 🙂

Z przepisu otrzymałam 3 duże zrazy

Wartość odżywcza 1 sztuki ( z mielonego fileta)

  • 318 kcal
  • 34g białka
  • 12,6g tłuszczu
  • 18g węglowodanów

Wartość odżywcza 1 sztuki ( z mielonej wieprzowiny)

  • 557 kcal
  • 31g białka
  • 39,6g tłuszczu
  • 18g węglowodanów