,

Krem pietruszkowo-kalarepowy z prażonym słonecznikiem

Potrzebne składniki:

  • Pietruszka- 4 duże korzenie
  • Ziemniaki, średnie- 5 sztuk
  • Kalarepa- 1 duża sztuka
  • Czosnek-1 ząbek
  • Mleko 2% – 100ml
  • Masło dobre- 1 łyżka
  • Słonecznik prażony- 4 łyżki
  • Przyprawy: sól, pieprz, 2 łyżki suszonej lub świeżej natki pietruszki, 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

    • Warzywa obrać, pokroić w grubą kostkę

Pokrojone warzywa wrzucić do garnka, zalać 2,5l wody (posolić)Gotować do miękkości warzyw, po tym czasie wyłączyć i odstawić na noc ( lub kilka godzin) Następnie wszystko zmiksować na krem, zagotować dolać mleko, masło, przyprawić Słonecznik podprażyć na suchej patelni Krem przed podaniem posypać słonecznikiem

Z przepisu otrzymałam ok. 2,5 l kremu

Wartość odżywcza 500ml

  • 208 kcal
  • 7g białka
  • 3,4g tłuszczu
  • 29,8g węglowodanów