Sernik Nowojorski na spodzie ciasteczkowym

Potrzebne składniki:

  • Herbatniki lub ciastka owsiane- 150g
  • Masło- 50g
  • MASA SEROWA:
  • Ser twarogowy w wiaderku mielony – 1kg
  • Cukier puder- 1 szklanka
  • Jaja całe- 4 sztuki
  • Żółtka- 4 sztuki
  • Ziarna z połowy laski wanilii lub 1 op. cukru waniliowego

Przygotowanie:

  • Herbatniki zmiksować na proszek
  • Masło rozpuścić i wlać do ciastek/herbatników , dno tortownicy wyłożyć papierem i zapiąć obręcz (średnica ok. 26), następnie przełożyć masę ciasteczkową (wyrównać na całości formy), włożyć do lodówki
  • Składniki na masę zmiksować i wylać na przygotowany spód z ciastek
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, na głęboką blaszkę (która zazwyczaj jest w zestawie z piekarnikiem), wylać gotującą wodę i wstawić na sam dół piekarnika. Na środku ustawić kratkę na której będzie pieczony sernik (przygotowujemy trochę taką saunę dla naszego ciasta)
  • Ciasto wstawiamy do piekarnika na 80minut, po tym czasie wyłączyć piekarnik i nie otwierać przez 15 minut. Następnie sernik przez ok 12h powinien chłodzić się w lodówce.

Z przepisu otrzymałam 12 porcji

Wartość odżywcza 1 kawałka

  • 339kcal
  • 10,8g białka
  • 23g tłuszczu
  • 22,1g węglowodanów