Ziarna z połowy laski wanilii lub 1 op. cukru waniliowego
Przygotowanie:
Herbatniki zmiksować na proszek
Masło rozpuścić i wlać do ciastek/herbatników , dno tortownicy wyłożyć papierem i zapiąć obręcz (średnica ok. 26), następnie przełożyć masę ciasteczkową (wyrównać na całości formy), włożyć do lodówki
Składniki na masę zmiksować i wylać na przygotowany spód z ciastek
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, na głęboką blaszkę (która zazwyczaj jest w zestawie z piekarnikiem), wylać gotującą wodę i wstawić na sam dół piekarnika. Na środku ustawić kratkę na której będzie pieczony sernik (przygotowujemy trochę taką saunę dla naszego ciasta)
Ciasto wstawiamy do piekarnika na 80minut, po tym czasie wyłączyć piekarnik i nie otwierać przez 15 minut. Następnie sernik przez ok 12h powinien chłodzić się w lodówce.