Potrzebne składniki:
Dorsz (filet) – 300g
Warzywa na patelnie po chińsku – 1 opakowanie ( ja kupuje w Lidlu)
Ryż (paraboliczny lub basmati)- 1 woreczek (100g)
Olej- 1 łyżka
Sos sojowy (opcjonalnie) -4 łyżki
Przecier pomidorowy- 6 łyżek
Przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka kminu rzymskiego, 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1 łyżeczka pieprzu cayenne (lub ostrej papryki), 1 łyżeczka curry
Przygotowanie:
Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu
Warzywa wrzucić na głęboką patelnie z rozgrzanym olejem i chwile podsmażać
Do warzyw wlać 2 szklanki wody oraz sos sojowy, przecier i wszystkie przyprawy, wymieszać i zagotować
Na gotujące się warzywa wyłożyć rozmrożone paski/ kawałki dorsza, przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień i dusić wszystko do momentu odparowania wody
Dorsza z warzywami serwować na ryżu lub z makaronem ryżowym
Z przepisu otrzymałam 2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji
439 kcal
36,5g białka
7,2g tłuszczu
53,5 g węglowodanów
22 kwietnia, 2020 / Autor Paulina Dopierała
https://www.diet-vital.pl/wp-content/uploads/2020/12/3.jpg
933
1920
Paulina Dopierała
https://www.diet-vital.pl/wp-content/uploads/2021/01/Logo-300x177.png
Paulina Dopierała 2020-04-22 11:49:35 2021-01-24 13:19:22 Dorsz parowany na warzywach po chińsku z ryżem
Ekspresowe pancakes z płatkami owsianymi Sernik Nowojorski na spodzie ciasteczkowym
Scroll to top