Dorsz parowany na warzywach po chińsku z ryżem

Potrzebne składniki:

  • Dorsz (filet) – 300g
  • Warzywa na patelnie po chińsku – 1 opakowanie ( ja kupuje w Lidlu)
  • Ryż (paraboliczny lub basmati)- 1 woreczek (100g)
  • Olej- 1 łyżka
  • Sos sojowy (opcjonalnie) -4 łyżki
  • Przecier pomidorowy- 6 łyżek
  • Przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka kminu rzymskiego, 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1 łyżeczka pieprzu cayenne (lub ostrej papryki), 1 łyżeczka curry

Przygotowanie:

  • Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu
  • Warzywa wrzucić na głęboką patelnie z rozgrzanym olejem i chwile podsmażać
  • Do warzyw wlać 2 szklanki wody oraz sos sojowy, przecier i wszystkie przyprawy, wymieszać i zagotować
  • Na gotujące się warzywa wyłożyć rozmrożone paski/ kawałki dorsza, przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień i dusić wszystko do momentu odparowania wody
  • Dorsza z warzywami serwować na ryżu lub z makaronem ryżowym

Z przepisu otrzymałam 2 porcje

Wartość odżywcza 1 porcji

  • 439 kcal
  • 36,5g białka
  • 7,2g tłuszczu
  • 53,5g węglowodanów