Potrzebne składniki:
- Filet drobiowy -300g
- Makaron (dowolny, może być ryżowy) -200g ugotowanego
- Por, zielona część- 1/3 sztuki
- Papryka czerwona- 1/2 sztuki
- Kiełki fasoli mung – 200g (można wymienić na kukurydzę)
- Mleczko kokosowe – 200g
- Natka pietruszki lub koperek – 2 łyżki posiekanej
- Bulion drobiowy lub warzywny- 1,5litra
- Olej/ oliwa- 1 łyżka
- Przyprawy: sól, pieprz, 2 łyżeczki curry, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka ostrej papryki
Przygotowanie:
- Makaron ugotować według przepisu podanego na opakowaniu
- Filet pokroić w kostkę, podsmażyć na łyżce oleju ( na głębokiej patelni lub woku) wszystkimi wymienionymi przyprawami
- W tym czasie pokroić dowolnie warzywa, dorzucić do kurczaka i smażyć wszystko ok 5 minut
- Całość przełożyć do garnka, zalać bulionem i gotować ok 10 minut
- Po tym czasie dodać mleczko kokosowe, dobrze wymieszać i ok 5 minut trzymać na małym ogniu
- Na koniec dodać ugotowany makaron i wymieszać
Danie dla 4 osób
Wartość odżywcza 1 porcji
- 425kcal
- 32g białka
- 11,7g tłuszczu
- 48g węglowodanów
/Autor Paulina Dopierała
https://www.diet-vital.pl/wp-content/uploads/2020/12/89504324_242734813431009_7961342918227132416_n.jpg
1467
1920
Paulina Dopierała
https://www.diet-vital.pl/wp-content/uploads/2021/01/Logo-300x177.png
Paulina Dopierała2020-03-16 09:59:182021-01-24 11:35:58Tajska zupa curry z kurczakiem i mleczkiem kokosowym
Owsiane muffiny z bananami
Wiosenne przebudzenie
Scroll to top