Tajska zupa curry z kurczakiem i mleczkiem kokosowym

Potrzebne składniki:

  • Filet drobiowy -300g
  • Makaron (dowolny, może być ryżowy) -200g ugotowanego
  • Por, zielona część- 1/3 sztuki
  • Papryka czerwona- 1/2 sztuki
  • Kiełki fasoli mung – 200g (można wymienić na kukurydzę)
  • Mleczko kokosowe – 200g
  • Natka pietruszki lub koperek – 2 łyżki posiekanej
  • Bulion drobiowy lub warzywny- 1,5litra
  • Olej/ oliwa- 1 łyżka
  • Przyprawy: sól, pieprz, 2 łyżeczki curry, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka ostrej papryki

Przygotowanie:

  • Makaron ugotować według przepisu podanego na opakowaniu
  • Filet pokroić w kostkę, podsmażyć na łyżce oleju ( na głębokiej patelni lub woku) wszystkimi wymienionymi przyprawami
  • W tym czasie pokroić dowolnie warzywa, dorzucić do kurczaka i smażyć wszystko ok 5 minut
  • Całość przełożyć do garnka, zalać bulionem i gotować ok 10 minut
  • Po tym czasie dodać mleczko kokosowe, dobrze wymieszać i ok 5 minut trzymać na małym ogniu
  • Na koniec dodać ugotowany makaron i wymieszać

Danie dla 4 osób

Wartość odżywcza 1 porcji

  • 425kcal
  • 32g białka
  • 11,7g tłuszczu
  • 48g węglowodanów