Kieszonki z fileta ze szpiankiem, fetą i suszonymi pomidorami/ papryką, cebulą i mozzarellą

Potrzebne składniki:

  • Filet drobiowy- 2 pojedyncze piersi  (ok. 400g)
  • MARYNATA:
  • 1 łyżeczka bazylii, 1 łyżeczka słodkiej papryki, świeżo mielony pieprz, sól + 2 łyżki oleju ( wymieszać i odłożyć na 5 minut)
  • FARSZ ZE SZPINAKU:
  • Szpinak mrożony (liście) – 8 kostek lub 8 garści świeżego
  • Feta – 1/2 sztuki (100g)
  • Czosnek- 1 ząbek
  • Suszone pomidory – 4 sztuki
  • Pieprz świeżo mielony
  • FARSZ Z PAPRYKI:
  • Papryka czerwona- 1/2 sztuki
  • Cebula- 1/2 sztuki
  • Mozzarella- 1 sztuka

Przygotowanie:

  • Filety opłukać, osuszyć i przeciąć w poprzek, tak aby można je było rozłożyć
  • Mięso natrzeć przygotowaną wcześniej marynatą i odłożyć do lodówki na 1h
  • Szpinak wyłożyć do rondelka, dodać odrobinę wody i dusić na małym ogniu z pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Pod koniec duszenia dodać pokruszony ser feta i dobrze połączyć
  • Filety nadziewać farszem ze szpinaku ( na wierzchu szpinaku ułożyć pomidory) lub pokrojonej w paski papryki, cebuli i mozzarelli 
  • Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec przez ok 50 minut ( 30 minut w 150 stopniach,  20 minut w 200 stopniach C )

Danie dla 2 osób

Wartość odżywcza 1 kieszonki ze szpinakiem

  • 370kcal
  • 50,5 g białka
  • 16,5 g tłuszczu
  • 5,5 g węglowodanów

Wartość odżywcza 1 kieszonki z papryką

  • 439kcal
  • 54,5 g białka
  • 22 g tłuszczu
  • 5,5 g węglowodanów