Meksykańska zupa z ziemniakami

Potrzebne składniki:

  • Mięso mielone – 400g ( ja użyłam z kurczaka, ale śmiało można użyć mielonej wieprzowiny)
  • Cebula biała – 1  sztuka
  • Czosnek-1 ząbek
  • Olej- 1 łyżka
  • Marchew- 1 sztuka
  • Ziemniaki- 6 małych sztuk
  • Kukurydza -1 puszka (400g)
  • Papryka czerwona- 1 sztuka
  • Papryka zielona- 1 sztuka
  • Groszek- 1 mała puszka (można użyć fasoli w puszce) ok 200g
  • Pomidory krojone w puszce ( bez skóry) – 1 puszka ( 400g)
  • Przecier pomidorowy- 400ml
  • Woda- 1 i 1/4 litra
  • Przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka oregano, 1/2 łyżeczka kminu rzymskiego, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczka pieprzu cayenne lub chilli.

Przygotowanie:

  • Na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek, dodać mięso, łyżeczkę papryki, sól i smażyć ok 10-15 minut.
  • Po tym czasie dodać do mięsa marchew pokrojoną w pół plastry oraz ziemniaki w kostkę i smażyć wszystko razem ok 5 minut.
  • Całość przełożyć do wysokiego garnka, dolać wody, dodać pokrojone w kostkę papryki, pomidory, przecier oraz wszystkie przyprawy (można użyć przyprawy do dań meksykańskich)
  • Wszystko razem zagotować i trzymać na małym ogniu przez ok 15 minut
  • Po tym czasie dodać dodać odcedzoną kukurydzę oraz groszek-> gotować ok 30 minut na małym ogniu.

Z przepisu otrzymałam 8 porcji zupy

Wartość odżywcza 1 porcji ( z użyciem mielonego z piersi z kurczaka)

  • 230 kcal
  • 15,5g białka
  • 5,8g tłuszczu
  • 31g węglowodanów

Wartość odżywcza 1 porcji ( z użyciem mielonego wieprzowego)

  • 287,5 kcal
  • 14,1g białka
  • 12,6g tłuszczu
  • 31g węglowodanów