Drożdże świeże – 15g ( można użyć też drożdży suszonych 7g)
Cukier- 1 łyżeczka
Woda (ciepła)- 4 łyżki
Oliwa z oliwek/ olej- 1 łyżka
Przecier pomidorowy -80ml (wymieszany z bazylią, solą, mielonym pieprzem oraz łyżką startego sera)
Szynka- 100g
Papryka czerwona- 1/3 sztuki (ja użyłam podłużnej)
Cebula czerwona- 1/2 sztuki
Kukurydza konserwowa- 2 łyżki
Oliwki- opcjonalnie kilka sztuk
Natka pietruszki -2 łyżki
Ser żółty-50g
Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać 1 łyżeczkę mąki oraz 1 łyżeczkę cukru, dobrze wymieszać – odłożyć na 15 minut ( aż drożdże zaczną pracować)
Do miski wsypać mąkę, dodać odrobinę soli, bazylię, oliwę, wodę oraz rozczyn i wyrobić ciasto ( ok. 3-4 minut)
Ciasto odłożyć przykryte ręcznikiem do wyrośnięcia ( na ok 1h)
Po tym czasie ciasto wyłożyć na zimną patelnie (wysmarowaną uprzednio olejem) i rękoma formować kształt
Ciasto smażyć na niewielkim ogniu (pod przykryciem), po czym obrócić, posmarować przecierem i wyłożyć wszystkie składniki, posypać bazylią oraz natką pietruszki
Patelnie przykryć pokrywką i smażyć do rozpuszczenia sera (może to potrwać ok 12-15 minut, pod koniec można zwiększyć ogień)