Potrzebne składniki:

  • Mąka ( dowolna)- 1 pełna szklanka + 1 łyżeczka do rozczyny
  • Mleko- 1/3 szklanki
  • Drożdże świeże – 15g ( można użyć też drożdży suszonych 7g)
  • Cukier- 1 łyżeczka
  • Woda (ciepła)- 4 łyżki
  • Oliwa z oliwek/ olej- 1 łyżka
  • Przecier pomidorowy -80ml (wymieszany z bazylią, solą, mielonym pieprzem oraz łyżką startego sera)
  • Szynka- 100g
  • Papryka czerwona- 1/3 sztuki (ja użyłam podłużnej)
  • Cebula czerwona- 1/2 sztuki
  • Kukurydza konserwowa- 2 łyżki
  • Oliwki- opcjonalnie kilka sztuk
  • Natka pietruszki -2 łyżki
  • Ser żółty-50g

Przygotowanie:

  • Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać 1 łyżeczkę  mąki oraz 1 łyżeczkę cukru, dobrze wymieszać – odłożyć na 15 minut ( aż drożdże zaczną pracować)
  • Do miski wsypać mąkę, dodać odrobinę soli, bazylię, oliwę, wodę oraz rozczyn i wyrobić ciasto ( ok. 3-4 minut)
  • Ciasto odłożyć przykryte ręcznikiem do wyrośnięcia ( na ok 1h)
  • Po tym czasie ciasto wyłożyć na zimną patelnie (wysmarowaną uprzednio olejem) i rękoma formować kształt
  • Ciasto smażyć na niewielkim ogniu (pod przykryciem), po czym obrócić, posmarować przecierem  i wyłożyć wszystkie składniki, posypać bazylią oraz natką pietruszki
  • Patelnie przykryć pokrywką i smażyć do rozpuszczenia sera (może to potrwać ok 12-15 minut, pod koniec można zwiększyć ogień)

Danie dla 2 osób

Wartość odżywcza 1 porcji

  • 468,5kcal
  • 23,5g białka
  • 16,6g tłuszczu
  • 59g węglowodanów 
0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *